IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Едва 60 на сто от средствата по САПАРД са усвоени към момента*

Николай Василев спъвал работата на Разплащателната агенция, твърди директорът на Фонд Земеделие Димитър Тадаръков

12:47 | 21.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Едва 60 на сто от средствата по САПАРД са усвоени към момента*

По програма САПАРД към момента все още не са усвоени 458 млн. лв., при условие че предварително договореният срок за усвояване на средствата по тази предприсъединителна програма изтича в края на 2008 г.

За целия срок на договаряне на средства по проекти по САПАРД за периода 2000-2006 г. общият размер на средствата е над 1 млрд. лв., т.е. към момента са усвоени само около 60 на сто от тях (659 млн. лв.) по 1931 проекта от общо одобрени 3509 проекта.

Това съобщи на пресконференция днес изпълнителният директор на Фонд Земеделие – Разплащателна агенция Димитър Тадаръков.

По думите му вариантите за усвояване на средствата до края на годината са два – единият е служителите на фонда да работят и през част от почивните дни до края на годината, а другият, предпочитан, вариант е да бъде предоговорен с Европейската комисия срокът за усвояване на средствата, така че той да се удължи до края на 2009.

Според Тадаръков този въпрос по всяка вероятност ще бъде разгледан от ЕК след приключване на одитната проверка на комисията през следващата седмица. Одиторите ще проверяват в продължение на една седмица всички звена по САПАРД на централно ниво и част от тези на местно.

След тази проверка директорът на фонда очаква и да бъде преразгледан въпросът за спирането на част от средствата по САПАРД в размер на 80 млн. лв. за 49 проекта. През юни предстоят други две одитни проверки от ЕК, които ще проверяват дейността на Фонд Земеделие.

По линия на директните плащания към момента са подадени над 80 хил. заявления от стопани, като се очаква техният брой през юни да достигне 100 хил. Общата сума на средствата по тази линия за тази година е 400 млн. евро. В близките дни предстои да бъдат раздадени от фонда 138 млн. лв. по линия на развитие на земеделието в планинските райони.

По наскоро стартиралата програма за развитие на селските райони досега са подадени 309 проекта. По думите на Тадаръков амбицията на разплащателната агенция е броят на проектите да достигне 1500 и за годината да бъдат усвоени по тази програма около 250 млн. евро.

Във връзка със заявление на депутата Младен Червеняков, че заплатите във Фонд Земеделие са неоправдано високи предвид вършената работа, Тадаръков съобщи, че за 2007 г. средната работна заплата във фонда е 874 лв. Неговата заплата е била 2040 лв., а на техническия му сътрудник – 800 лв. Тази година средните заплати са по-високи, добави Тадаръков.

Въпреки че ЕК наложи на Разплащателната агенция т.нар. изпитателен срок до ноември, оказа се, че във Фонд Земеделие са били раздадени допълнителни великденски заплати. Освен увеличението на заплатите служителите на фонда биха могли, в зависимост от индивидуалната си работа, да получат и до 20% допълнителни финансови стимули.

Тадаръков нарече министъра на държавната администрация Николай Василев „вреден министър и саботьор“, тъй като в края на миналата година не е разрешил увеличаването на щатните бройки на Фонд Земеделие с 331 човека и това е една от главните причини, според Тадаръков, Разплащателната агенция в момента да е на изпитателен срок.

В своя позиция по въпроса обаче Николай Василев отрече Министерството на държавната администрация и административната реформа да е било против увеличаването на числеността на управляващите органи по оперативните програми или друго звено, ангажирано с изпълнението на финансирани от Европейския съюз програми, каквото е Държавен фонд "Земеделие".

МДААР винаги е защитавало позицията, че увеличение на броя на служителите в тези структури може да има, но това трябва да е за сметка на вътрешно преструктуриране в цялата система на съответното
министерство, се казва в позицията на министъра.

Министерството на земеделието и храните е едно от министерствата с най-голям щат в цялата система - общо над 20 хил. души, добавя Василев. Земеделското ведомство е една от най-малко преструктурираните системи и там намаляването дори с няколко хиляди щата е възможно.

 

*Информацията е актуализирана в 16.30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 29.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още