IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Годишният SOFIBOR вече е над 8%

Продължаващата кредитна експанзия и борбата за пазарен дял между първите 6-7 банки, водят до недостиг на левов ресурс, смята Емил Аспарухов от ИНГ Банк, клон София

12:35 | 20.05.08 г.
Годишният SOFIBOR вече е над 8%

Едногодишният SOFIBOR се повиши с 0,45 процентни пункта до 8,08% вчера спрямо 7,63% в края на март. Спрямо края на февруари ръстът е с 0,5 процентни пункта. През февруари и март тази година големите банки повишиха лихвите по левовите си кредити с до 0,5 процентни пункта. Според експерти, в резултат от поскъпването на левовия ресурс може да се очаква ново повишение на лихвите по кредитите в лева.

Продължаващата агресивна кредитна експанзия и борбата за пазарен дял между първите 6-7 банки, водят до недостиг на левов ресурс, който е ограничен и това води до по-висок SOFIBOR, смята Емил Аспарухов от ИНГ Банк, клон София .

Според него инфлацията над 14% е резултат от две неща - либерализирана кредитна обстановка в страната, предвид достъпа до кредити в сравнение с преди 5 години, както и световните цени на суровините.

Според банкера е възможно инфлацията да продължи да е по-висока от лихвите по депозитите. Инфлацията за последните 12 месеца е над 14%.

Годишният SOFIBOR е само информативен за цените на лихвите, доколкото почти не се сключват сделки за една година, а основно за един месец или три месеца, уточни Апарухов. Така годишният SOFIBOR има голяма разлика между оферта предлага и оферта купува, а в него е включен и риск от промяна на регулаторната политика, например евентуално увеличение на минималните задължителни резерви на БНБ.

Междубанковите лихви в Европа са по-ниски от тези в България, защото за повечето банки е по-лесен достъпа до финансиране в евро, но те все пак отчитат в някаква степен валутен риск между лева и еврото. За банките без компания майка в чужбина, финансирането в лева или евро е с почти еднаква трудност и затова някои започнаха да предлагат еднакви лихви по депозитите в лева и евро . БНБ от години поддържа един и същ курс, както за офертите "купува", така и за "продава", а именно 1 евро за 1.95583 лева, което е и гаранция за стабилността на борда. Затова посочените банки нямат транзакционнни разходи при обмена на двете валути, уточни Аспарухов.

Спестителите търсят по-добра лихва по депозитите си, защото официалната инфлация надхвърли 14%, което ясно показва, че дори при по-високите лихви по депозитите, спестяванията реално са понижили стойността си, а получателите на кредити ще ги връщат в обезценени от инфлацията левове.

 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

ТБ БАКБ АД(BACB)

ТБ СИБанк АД - свалена от търговия(5EC)

ТБ Централна кооперативна банка АД(CCB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още