IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

200 ТИР-а протестираха във Варна срещу скъпите горива

Шофьорите поискаха намаляване или пълна отмяна на винетките заради лошата инфраструктура в страната

16:25 | 19.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
200 ТИР-а протестираха във Варна срещу скъпите горива

Към протестното шествие на превозвачите на тежкотоварни автомобили от цялата страна се присъединиха и 200 ТИР-а от Варна и региона. Те протестират срещу високите цени на горивата и от водената държавна политика към техния бранш. Понижаване цените на горивата, връщане на акцизите и намаляване или отмяна на винетната такса са част от исканията им, които са готови да отстояват и в следващите две седмици.

Шофьорите на тежкотоварните камиони от Варна смятат, че държавата трябва да спаси техния бранш, като обяви криза в транспортния сектор и да спре лицензирането на нови транспортни автомобили и фирми, за да се регулира пазарът.

Освен понижаване цените на горивата и връщане поне на част от акциза, те поискаха намаляване или пълна отмяна на винетките заради лошата инфраструктура в страната.

Таксиметровите шофьори също са съпричастни към протеста на колегите си. Според Димчо Иванов, зам.-председател на Националната организация на таксиметровите превозвачи, „след като държавата има една златна акция в Лукойл, е време да я използва в защита конкретно на транспортния бранш и българската икономика в по-общ план.“ По думите му досегашните поскъпвания на дизела са спекулативни.

Заради лошата инфраструктура у нас протестиращите поискаха внесените от тях в последните три години пари за винетки. Предложението им е със сумите да се изградят паркинги по магистралните пътища заради изискването на закона за почивка на всеки четири часа.

Днешният протест на тежкотоварните превозвачи претърпя промяна в предварително планувания маршрут и вместо през Аспаруховия мост те поеха по стария магистрален път за София в посока Повеляново и се върнаха към града по крайезерния път заради забрана от служителите на КАТ, тъй като мостът няма да издържи тежестта на протестиращите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още