IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСК: Картелно споразумение може да е причина за скъпия дизел

Като друга възможна причина се посочва ниската ефективност на преработвателите на горива и/или висока норма на печалба на вносителите

14:27 | 19.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
БСК: Картелно споразумение може да е причина за скъпия дизел

Картелно споразумение между дистрибуторите може да е една от причините цените на дизела в България да са по-високи от тези в много други европейски държави, се казва в становище на Българската стопанска камара (БСК) във връзка със създалото се напрежение в сферата на транспорта и намеренията на българските превозвачи да протестират ефективно срещу високите цени на горивата.

Като друга възможна причина от камарата посочват ниската ефективност на преработвателите на горива и/или висока норма на печалба на вносителите.

Необяснимо е достигането на толкова високи ценови равнища, при положение че спрямо останалите страни на ЕС в България са налице по-малки разходи за аналогични инвестиции в производствени и дистрибуторски мощности; относително ниска цена на електроенергията и ниска цена на труда, коментират от БСК.

От БСК смятат, че действията на превозвачите практически ускоряват вземането на правилните управленски решения и настояват създадената междуведомствена работна група да предложи спешни ефективни мерки за преодоляване на проблема, като изясни какъв е „приносът” на всеки от трите участници в пазара на горива – регулиращи органи, вносители и преработватели, и дистрибутори, за небалансираните ценови равнища на горивата в страната.

Камарата не приема постановките, лансирани в медиите, за ограничаване броя на превозвачите с административни мерки (временно ограничаване издаването на лицензи на нови автотранспортни фирми), тъй като това противоречи на принципите на пазарната икономика, се казва в съобщението.

Отдавна за цялото общество е ясно, че има деформации в цените на горивата, се казва още в изявлението на БСК. Стои въпросът защо търговските цени на горивата в страната са еднакви, при положение че има разлики в цените на вносните горива и тези, произведени у нас. Този въпрос провокира друг – дали действително вносителите на горива се явяват реални конкуренти на производителите или съществува негласно споразумение с цел поддържане на спекулативно високи норми на печалба в отрасъла.

Цените на горивата трябва приоритетно да бъдат разглеждани като част от антиинфлационната политика на държавата, тъй като те стоят в основата на ценовата пирамида и в този смисъл не са проблем само на превозвачите, а на цялата икономика и на всички потребители, смятат от БСК.

 От Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и Лукойл България като неин член пък изразиха становище, че държавната политика от последните години за максимално натоварване на цените на горивата с акцизи никога не е била съпроводена от политика за ограничаване и ликвидиране на сивия сектор в бранша, където именно са големите резерви на държавата. Системната борба със сивия сектор би донесла на държавата приходи, многократно надвишаващи тези от акцизи, вместо бюджетът да се пълни от непрекъснато надуване на акцизните ставки, заключават от БПГА и Лукойл.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още