Общото произведено вино в България през 2007 г. е 1,796 млн. хектолитра, в това число и домашни вина, съобщи Росица Горанова, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАВЛ), цитирана от БТА.
Износът за миналата година възлиза на 1,125 млн. хектолитра и в него водещо място заемат бутилираните вина с дял от 81%. Основните пазари за българските вина са Русия - лидер с 65%, следвана от Полша, Великобритания, Германия, Чехия, Швеция и Литва.
Регистрираните винарски изби у нас са 203.
България влезе в Европейския съюз с утвърдени два региона за производство на регионални вина - Тракийска низина и Дунавска равнина, и 51 района за производство на качествени вина, каза още Горанова при откриването на международния конкурс "Сомелиер на Европа 2008".
През 2007 г. страната ни успя да защити в ЕС и три традиционни наименования на българските вина - за гаратирано наименование за произход, гарантирано и контролирано наименование за произход и благородно сладко, както и 10 допълнителни наименования на вината, сред които - младо, премиум, резерва, специална селекция, колекционно, розенталер и др.
Страната ни разполага с отлични климатични дадености за отглеждането както на международни, така и на местни сортове винено грозде, подчерта Горанова. Сред червените вина у нас с най-голям дял е сортът "Памид" - 16%, Каберне и Мерло - по 14%,
"Гъмза" – 4%, "Широка мелнишка" - 3%. От белите най-разпространени по земите ни сортове са "Ркацители" - 14%, "Димят" - 7% , "Червен мискет" - 6%, "Мускат отонел" - 5% и "Шардоне" - с 3%. Като традиционни български сортове тя определи "Мавруд", "Гъмза" (Кадарка), "Широката мелнишка", "Памид", "Димят" и "Червен мискет".
България работи за преструктуриране и конверсия на лозята с предвидени за целта евросубсидии. Целта е да повишим конкуретноспособността си чрез производството на по-качествени вина, каза Горанова. За кампанията 2007 и 2008 г. отпуснатият за страната ни бюджет е 18 млн. евро. Парите трябва да бъдат усвоени до 15 октомври т.г. и с тях ще бъдат преструктурирани над 2400 хка с винени лозя, уточни Горанова. По думите й бъдещето на лозарския сектор у нас е в производството на качествени вина от определен географски регион, предвид експанзията в сферите на търговията, храненето и за подобряване начина на живот.