IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЧЕЗ: Тримесечното отчитане не противоречи на директивите на ЕС

Тримесечното отчитане означава, че показанията на електромерите ще се отчитат веднъж на три месеца вместо всеки месец

14:42 | 17.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЧЕЗ: Тримесечното отчитане не противоречи на директивите на ЕС

Тримесечното отчитане не противоречи на директивите на Европейския съюз, заявиха от ЧЕЗ България по повод публикации в пресата за изискванията на ЕС по отношение на електрическата енергия.

Писмото на Европейската комисия до Федерацията на потребителите за приложението на директива 2006/32ЕО се отнася за сметките на топлофикационните дружества. Текстът по никакъв начин не противоречи на тримесечното отчитане на електромерите. По този въпрос е постигнато съгласие на среща на представители на ЧЕЗ с изпълнителния секретар на Федерация на потребителите в България Павел Кърлев, се казва в съобщението на компанията.

ЧЕЗ въведе тримесечното отчитане на електромерите за всички битови клиенти – 1,9 млн. домакинства, и за около 60 000 малки фирми на територията на Западна България от началото на месец май. Удълженият период на отчитане ще доведе до намаляване броя на грешките, което означава по-добро качество на услугата, твърдят от ЧЕЗ.

Тримесечното отчитане означава, че показанията на електромерите ще се отчитат веднъж на три месеца вместо всеки месец. Както и досега, плащането на сметки ще става всеки месец.

За първите два месеца от тримесечния период ще бъдат формирани две равни месечни сметки, изчислени въз основа на формула, която отразява индивидуалното потребление и сезонността. На третия месец, след отчитане на електромера, потребителят ще получава изравнителна фактура, която ще отразява разликата между стойността на реално потребената електрическа енергия за целия тримесечен период и фактурираните сметки през първите два месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още