IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ има позитивни очаквания за развитието на икономиката през 2008-2009 г.

Българската икономика е устойчива на влиянието на външното развитие на финансовите пазари и пазарите на суровини и храни, каза в речта си в Сандански Иван Искров

12:58 | 17.05.08 г.
БНБ има позитивни очаквания за развитието на икономиката през 2008-2009 г.

Развитието до момента не дава основание да се счита, че нестабилността на международните финансови пазари ще има осезаем негативен ефект върху българската икономика. Данните от първите четири месеца на годината не показват сигнали за негативни развития в икономиката на страната, заявява в речта си пред пролетната банкова среща на Асоциацията на банките в България в Сандански вчера Иван Искров, управител на БНБ.

Той посочва, че вече тече десети месец от началото на турбуленциите на международните пазари, което е достатъчно дълъг период, в който икономиката на страната показа, че е поставена на здрава основа и не може да има съмнения за адекватността на макроикономическата рамка и политика на страната. Разбира се, има и винаги ще има институции с негативни или по-консервативни прогнози – в това число и МВФ. Ние считаме, че някои от тези прогнози са необосновано песимистични, казва Искров.

БНБ има позитивни очаквания за развитието на икономиката през настояваща и следващата година. Очакванията на банката се потвърждават от няколко развития, сред които стабилната фискална позиция на страната и стабилните данъчни приходи през първите три месеца на годината.

Също така данните до месец март показват признаци на стабилизация и слабо подобрение на текущата сметка на платежния баланс. Износът на страната расте в високи темпове, при забавяне на темповете на растеж на вноса. Притокът на капитали, в това число преки инвестиции, продължава да е много силен, посочва в речта си Искров.

Според него месечните данни за темповете на инфлация вече показват сигнали за затихване на инфлационните импулси, което дава основание да очакваме, че в края на годината ще достигнем инфлация в диапазона между шест и седем процента.

Наблюдават се първите признаци на отшумяване на сътресенията на финансовите пазари в САЩ, но е все още прекалено рано да се правят дефинитивни заключения, казва Искров.

По думите му българската икономика показва, че е устойчива на влиянието на външното развитие на финансовите пазари и пазарите на суровини и храни.

Паричният съвет и фиксираният валутен курс на лева към еврото при съществуващото обменно съотношение (1.95583 лева за 1 евро) ще са в основата на макроикономическата политика до присъединяването на страната към еврозоната.

Регулярните конвергентни доклади на ЕК и ЕЦБ от май 2008 г., които оценяват изпълнението на критериите за конвергенция и съответствието на националните правни рамки по отношение на икономическия и паричен съюз, в частта за България съдържат положителна оценка както за напредъка, така и за степента на изпълнение на конвергентните критерии. Инфлацията продължава да е основното предизвикателство.

Банковата система е в добро състояние, но не трябва да сме самодоволни, а да продължим да поддържаме високо ниво на кредитни стандарти, посочва Искров. Банките, част от международни групи, не трябва да се опитват да балансират по-слабите резултати в други части на света, като водят много агресивна кредитна политика в България и се опитват да разхлабят кредитните си стандарти за сметка на по-висок пазарен дял, коментира той.

Цялата реч на Искров, заедно с графики и презентация, е достъпна в сайта на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 25.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още