IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 17 май

08:00 | 17.05.08 г.
Преглед на печата за 17 май

Европа потвърди за опасност от изолация на България
в. Дневник

България наистина е получила предупреждения за политически и финансови санкции, включително заплаха да загуби правото си на глас (чл. 7 от Договора от Ница) и замразяване на 11-те млрд. евро, които трябва да получи от Европейския съюз до 2013 г. Това съобщи в петък за "Дневник" Елмар Брок, шеф на комисията по външна политика в Европарламента. Той потвърди информацията за заплахата да се приложи чл. 7, за което съобщи за първи път в. "Капитал".

Брок допълни, че това предупреждение се отправя от някои страни членки, включително от германското правителство, и не е случайно, че именно Меглена Плугчиева (бивш посланик в Германия - бел. ред.) е назначена за вицепремиер по еврофондовете, "тъй като има политически и финансови инструменти, с които страните членки предупреждават България и това са дискусии на политическо ниво".

Общинските фирми в София - с двойна печалба
в. Сега

Чувствителен ръст в печалбите отчетоха общинските фирми на София през 2007 г. 22-те дружества са успели да заработят за 1 година 11 млн. лв. печалба срещу 6 млн. лв. за миналата година, съобщи зам.-кметът Минко Герджиков. Така в общината ще постъпи дивидент от 7.5 млн. лв. - рекордна сума спрямо предходните години.
И през 2007 г. най-добри печалби си е докарала "Паркинги и гаражи" - 1.8 млн. лв., показват отчетите. През 2006 г. паяците бяха на плюс от 1.3 млн. лв. Подобряването на резултатите се дължи основно на разширяването на синята зона. С необичайно висока печалба е и "Пазари Изток" - 2.8 млн. лв. Паралелно с дейността си обаче м.г. фирмата е продала и два терена в Студентския град. Скандално известната "Софийски имоти" също е успяла да увеличи печалбата си - от 578 хил. за 2006-а на 930 хил. лв. м.г. Фирмата има забрана да продава имоти и се занимава главно с изготвяне на експертни оценки.

Е-регистрацията на фирми ще излиза 25% по-евтино

в. Сега

Подаването на документи за пререгистрация на юридически лица по електронен път ще излиза само с 25% по-евтино от традиционното вписване на хартия. Това решиха в последния момент вчера депутатите, гласувайки на второ четене поправките в Закона за търговския регистър.
Първоначалното предложение на депутата от ОДС Мартин Димитров бе намалението да е наполовина, за да се стимулират предприемачите да не се редят на опашки пред поделенията на Търговския регистър. Намаление от 25% означава, че ако сега за пререгистрация на ООД се взимат 160 лв., при подаване на документи по имейл таксата ще трябва да е 120 лв. Най-значително е намалението при пререгистрация на консорциум и холдинг, което струва 1700 лв., ако се подадат хартиени документи, и 1275 лв., ако това стане по електронен път.

Австрийската "Майр Мелнхоф" закрива завода си в Никопол
в. Дневник

Австрийската компания "Майр Мелнхоф" ще закрие окончателно завода си за производство на картон в Никопол, съобщиха от пресцентъра на компанията. Най-вероятно дейността му ще бъде преместена в словенската фабрика на концерна. Основна причина за затварянето на завода са лошите му финансови резултати през последните години.

В четвъртък в българското предприятие са получили "изненадваща" заповед от централата на холдинга да спрат машините, обясни Тодор Тодоров, търговски пълномощник на "Майр Мелнхоф Никопол". В завода работят 290 души, които са пуснати в платен отпуск, а след обявяване на решението на холдинга ще останат без работа. Все още местните мениджъри на "ММ Никопол" не са запознати с бъдещите действия на австрийската компания.

Прогнозират масови фалити на хотели в Слънчев бряг

в. Новинар

Очаква се 30 на сто от хотелите в курортния комплекс Слънчев бряг да фалират през следващите 2-3 години, прогнозират експерти. Причина за това е, че в момента хотелите в курорта са над 150 и предлагането на стаи е прекалено голямо, което води до спад в цените. В момента черноморският комплекс разполага с около 200 000 броя леглова база, която е нараснала 9 пъти в сравнение с 1990 година. Някои от по-малките хотели и почивни бази предлагат на туристите да пренощуват в тях едва за 7 лева, като за миналата година средната цена за такава нощувка беше около 30 лева. От 8 до 10 евро пък е най-ниската цена за нощувка на чужденците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:10 | 16.05.08 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още