IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гагаузов: Строителството на магистрала „Тракия“ започва до три месеца

По думите на министъра в конкурса за строителството ще участват най-големите български фирми и големи международни компании

13:06 | 16.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Гагаузов: Строителството на магистрала „Тракия“ започва до три месеца

До три месеца строителството на магистрала "Тракия" може да започне, каза пред журналисти в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

Той посочи, че до два месеца търговете могат да приключат, освен ако не възникне процедура по обжалване. Има готовност за тръжната процедура, пълни работни проекти, отчуждаване на терена, платено е на собствениците, добави министърът.

В едномесечен срок съм в състояние да издам строително разрешение за започване изграждането на магистралата, каза Гагаузов, цитиран от БТА.

Министърът посочи, че търговете ще бъдат международни, открити за участие на всеки, който отговаря на зададените условия. Необходимо е кандидатите да са строили подобни съоръжения. Гагаузов допълни, че ще има изискване към кандидатите да имат повече мощности, отколкото са необходими за самия обект.

Според министъра ще има много голям интерес към изграждането на магистралата. В момента се обсъжда дали да бъдат три или четири лотовете, за да може по-бързо да бъде построена магистралата, каза той. От датата на започването на строителството в не по-дълъг период от две години магистралата ще бъде завършена, т.е. до 2010 г., смята Гагаузов.

Търговете за лотовете ще бъдат едновременно при едни и същи условия, строителството също ще започне едновременно, посочи министърът.

Попитан дали строителството на съоръжението няма да натовари бюджета, министърът каза, че има предвидени 300 милиона лева в сегашния бюджет, без да иска допълнително каквито и да било средства, които са т.нар. структурен резерв. Ще поставя въпроса пред министъра на финансите и предполагам с комисията по бюджет и финанси в Народното събрание трябва да се споразумеем каква част от тази сума можем да ползваме, посочи той.

Министърът предположи, че 100-120 милиона лева ще бъдат достатъчни до края на годината за участъка между Стара Загора и Карнобат, а останалото ще бъде за следващата година.

В отговор на въпрос Асен Гагаузов каза, че е получен имейл от португалските фирми концесионери, от който става ясно, че поставеното условие за осигуряване на финансиране за дострояване на магистралата не е изпълнено. Министърът посочи, че не е необходимо договорът да бъде развален, а това може да стане само с решение на Министерския съвет, че няма концесия. Той изрази надежда това да стане на заседанието на правителството следващия четвъртък.

Тогава ще се възложи на фонд "Републиканска пътна инфраструктура" да изготви тръжните условия, в едномесечен срок ще се набират кандидати, след което ще се състои самата процедура и ще се сключи договор с победителите.

Помолен да коментира съмненията на опозицията, че процедурата ще бъде прозрачна и обществените поръчки - спечелени от фирми, близки до управляващите, министър Гагаузов каза, че няма фирми, които да са близки до управляващите. По думите му това са най-големите български фирми и предположи, че в конкурса ще участват и големи международни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още