IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Холдинг Пътища и Мостстрой с обща кредитна линия до 25 млн. евро

Като обезпечения по индивидуалния договор за банков кредит са уговорени вписвания на особени залози върху вземания по договори за строителство (със залогодател трети лица, не Холдинг Пътища)

16:04 | 15.05.08 г.
Холдинг Пътища и Мостстрой с обща кредитна линия до 25 млн. евро

Холдинг Пътища е сключило заедно с Мостстрой рамков договор за ползване на кредитна линия с УниКредит Булбанк, както и индивидуален договор за банков кредит, съобщи Холдинг Пътища чрез Бюлетин Investor.bg“.

Размерът на общия кредитен лимит, отпуснат на двете дружества, е 25 млн. евро. Отделно Холдинг Пътища има право да ползва по индивидуалната си кредитна линия до 25 млн. евро, но при съобразяване с ползваните от Мостстрой средства по индивидуалната му кредитна линия, която е в размер до 13 млн. евро.

Срокът за възстановяване на ползваните от Холдинг Пътища средства е 1 година от сключване на договора с опция за удължаване.

Като обезпечения по индивидуалния договор за банков кредит са уговорени вписвания на особени залози върху вземания по договори за строителство (със залогодател трети лица, не Холдинг Пътища).

Вчера стана ясно, че Холдинг Пътища участва в учредяването на Мостстрой изток АД, записвайки 10% от акциите. Предметът на дейност на дружеството е строителство, ремонт и поддържане на пътища и пътни съоръжения и е създадено с цел участие в търгове за обществени поръчки в Полша, Украйна и Русия.

На 12 май стана ясно, че Холдинг Пътища е придобило чрез дъщерното си Пътинженеринг-М EАД – гр.Монтана, 21 094 броя акции на Пътстройинженеринг АД-Враца, представляващи над 50% от капитала му. Цената на сделката е 185,40 евро за акция.

Освен това управителният съвет на Холдинг пътища АД ще предложи на Общото събрание на акционерите на дружеството, което ще се проведе на 27 юни, да бъде увеличен капиталът на инфраструктурния холдинг със собствени средства в размер на 71 пъти.

На събранието ще се гласува и за овластяване на УС на дружеството да отдаде на лизинг на Видапътстрой АД-Видин закупения асфалтосмесител от Ammann Asphalt GmbH.

Анализ на БенчМарк показа справедлива цена за книжата на Холдинг Пътища от 1 301,72 лв. за акция, давайки рейтинг "купувай". Споменава се, че въпреки корупционните скандали около Фонд Републиканска пътна инфраструктура и временното спиране на предвидените субсидии за пътно строителство в България, холдингът има огромен потенциал за развитие особено през следващите пет години.

Днес акциите на Мостстрой изгубиха 1,8% до 131,27 лева, а тези на Холдинг Пътища добавиха 0,82% до 982,98 лева.

 

 

Свързани компании:

Мостстрой АД /в несъстоятелност/(5MY)

Холдинг Пътища АД /в несъстоятелност/(6H2)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още