IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

100 хил. лв. глоба за НЗОК

Сред основните нарушения е едностранно налагане на нелоялни търговски условия в договорите с аптеките

14:30 | 15.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
100 хил. лв. глоба за НЗОК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществена санкция в размер на 100 хил. лв. на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщават от регулаторния орган. Санкцията е заради неизпълнение на предишно решение на комисията.

Решението на комисията, което е от 2005 г., касае злоупотреба с господстващо положение от страна на НЗОК и е влязло в сила през януари 2007 г. Сред основните нарушения е едностранно налагане на нелоялни търговски условия в договорите с аптеките, като предоставяне на отстъпка в размер на 8% от стойността на лекарствата, частично заплащани от Касата.

КЗК е установила, че след влизането в сила на решението НЗОК не е изпълнила постановеното прекратяване на тази практика и няма обективни обстоятелства, които да изискват подобно поведение.

Действията на НЗОК водят до негативни последици както за потребителите, които закупуват лекарствени продукти на цени с максимално допустими надценки, така и за конкуренцията между аптеките, се казва в становишето на КЗК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още