IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавата ще подпомага общини с бюджетен дефицит над 5%

Държавата ще подпомага общини от страната, които имат обективен структурен дефицит и отговарят на 3 от 4 критерия, утвърдени днес от правителството

13:51 | 15.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Държавата ще подпомага общини с бюджетен дефицит над 5%

Държавата ще подпомага общини от страната, които имат обективен структурен дефицит и отговарят на 3 от 4 критерия, утвърдени днес от правителството. Задължителен за подпомагането е критерият съотношението на бюджетния дефицит на общината към общите разходи, отчетени в края на 2007 г., да надвишава 5%.

Освен това, за да бъде подпомогната от държавния бюджет дадена община, тя трябва да отговаря и поне на 2 от следните 3 критерия: разполагаемите бюджетни наличности в местните дейности на общината към края на миналата година да са по-малко от нетните й просрочени задължения в местните дейности към същия период; равнището на безработицата за 2007 г. да е с над 35% по-високо от средното за страната; землищата на населените места в общината да спадат към териториалния обхват на планинските райони.

Общо средствата, които са заделени за подпомагане на общините с финансови затруднения, за тази година са 10 млн. лв. - колкото и за предходните 2 години.

Общините, които отговарят на посочените критерии, могат да подадат искане за подпомагане до Министерството на финансите, което искане ще бъде разгледано от специален консултативен съвет.

Одобрените за подпомагане общини ще получават средствата от държавата на 2 транша, като вторият ще се превежда, след като общината е предоставила отчет за изразходваните средства от първия транш.

За миналата година със средства от бюджета бяха подпомогнати 24 общини със структурен дефицит, между които Перник, Силистра, Девня, Симитли, Мизия, Бобовдол и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още