IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ и ПИБ опровергаха слуховете за ликвидна криза на банката

Според БНБ няма притеснения по отношение ликвидността и платежоспособността на ПИБ

22:54 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
БНБ и ПИБ опровергаха слуховете за ликвидна криза на банката

Българска народна банка няма никакви притеснения по отношения ликвидността и платежоспособноста на ТБ Първа Инвестиционна Банка АД, каза за Дарик Румен Симеонов, подуправител на финансовата институция. От надзорна гледна точка банката нито има наложени санкции досега, нито има отклонение от регулацията.

Това потвърди пред DarikFinance.bg и Мая Георгиева, изпълнителният директор на ПИБ, по повод зачестилите слухове, че банката е в ликвидна криза и e пред фалит.

На въпрос на медията верни ли са информациите, че към банката проявяват интерес големи международни инвеститори, тя отговори, че интерес определено има и то от страна на големи финансови институции. Мощни инвестиционни банки като JP Morgan, Merriil Lynch и Morgan Stanley идват със списък от големи инвестиционни проекти за България, които включват заинтересовани големи банки, които искат да купят ТБ Първа Ивестиционна Банка АД. Дали обаче това ще се случи, могат да ви кажат единствено нашите мажоритарни акционери, каза още Георгиева. 

За първото тримесечие на 2008 г. ПИБ обяви ръст на печалбата си от 49% до 15,07 млн. лв. Активите на финансовата институция към края на тримесечието възлизат на 4,07 млрд. лв., или понижение от 3,2% от началото на годината, дължащо се на спад в стойността на вземанията от банки и финансови институции, инвестициите на разположение за продажба и финансовите активи държани до падеж. 

При вземанията от клиенти бе отчетен ръст от 0,5% до 2,78 млрд. лв. Паричните средства и вземанията от централни банки се повишават с 18,5% за трите месеца до 721,21 млн. лв.

 

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още