IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Автобусните билети до морето отново поскъпват преди лятото

Последното увеличение на автобусните билети е било през януари или февруари и сега се готви ново

17:58 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Автобусните билети до морето отново поскъпват преди лятото

Цените на билетите на междуградските автобуси ще се повишават при всяко поскъпване на дизеловото гориво с над 4-5%, казаха за Investor.bg от големи фирми за автобусни превози в страната. Това означава, че има голяма вероятност в началото на активния летен сезон да има ново поскъпване и на билетите до морските курорти, по които направления ще има най-много пътници.

По неокончателни данни, поскъпването на билетите за междуградски превози към април на годишна база е около 20-25%. От автобусните фирми обясниха, че до средата на миналата година повечето превозвачи са повишавали цените на билетите си два пъти годишно, а за международните линии – само веднъж. От есента на миналата година обаче повишенията са през месец-два.

Последното увеличение на автобусните билети за страната за повечето превозвачи е било през януари или февруари и сега се готви ново. А билетите за много от международните линии не са повишавани от лятото или есента на миналата година, но по всяка вероятност това ще стане от юни-юли. За по-отдалечените дестинации най-много българи пътуват с автобус до Испания, Холандия и Германия.

Въпреки че се оплакаха от високите цени на горивото и съответно завишените си разходи, включително и за заплати, големите автобусни фирми са реализирали завишение на приходите и печалбата си, както за 2007 г. спрямо предходната, така и за първото тримесечие на 2008 г. на годишна база (при някои повишенито е с над 10%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 14.05.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още