IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Множество счетоводни нарушения във Фонд Републиканска пътна инфраструктура

Начинът, по който се управлява дейността по текущия ремонт и поддръжането на пътищата, не е в съответствие с критериите за публичност и прозрачност

16:02 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Множество счетоводни нарушения във Фонд Републиканска пътна инфраструктура

При планирането и отчитането на разходите за “Текущ ремонт” се планират средства за извършени, но неразплатени строително-монтажни работи (СМР) от предходни години, гласят част от констатациите в публикувания днес доклад на Сметната палата за резултатите от извършен одит на дейността на Изпълнителна агенция “Пътища” и нейния правоприемник Фонд „Републиканска пътна инфраструктура” за периода от 01.01.2006 г. до 30.06.2007 г.

Освен това при планирането и отчитането на разходите за “Текущ ремонт” се планират и отчитат разходи за други видове ремонти, поради което дейността по текущия ремонт и поддържането на републиканските пътища (РП) не може да се анализира и оцени отделно.

Начинът, по който се управлява дейността по текущия ремонт и поддържането на РП, не е в съответствие с критериите за публичност и прозрачност и не дава увереност, че установената трайна тенденция за влошаване състоянието на пътищата и увеличаване на разходите за поддържането им, ще бъде преодоляна - подчертават в доклади си одиторите.

Във фонд „РПИ” не са разработени вътрешни правила и процедури, които да регламентират изграждането и поддържането на „банка данни” за РП, са установили още от Сметната палата.

Изградената банка данни за имотите – частна държавна собственост, не предоставя актуална информация, на основата на която да се вземат оперативни решения за управлението на пътните имоти и за повишаване ефективността на дейността, е друго основно заключение в одиторския доклад.

Нарушения са констатирани и при осчетоводяването на пътните такси - в повечето случаи приходите от експлоатация на републиканските пътища не се водят аналитично по различните видове плащания в съответствие с нормативните изисквания. А разработване на анализи и прогнози за таксите, както и годишно планиране на приходите от такси за ползване на републиканските пътища за одитирания период изобщо не е правено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още