IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 1500 установени нарушения при обществените поръчки за 2007

Планира се финансовите инспектори да могат да обискират разследваните от тях фирми

12:42 | 14.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Над 1500 установени нарушения при обществените поръчки за 2007

През миналата година са проверени 1529 процедури за обществени поръчки на обща стойност над 1,03 млрд. лв. Установените нарушения са 1548 на брой при 776 процедури, констатирани са също 202 случая на непроведени процедури за възлагане, въпреки че е трябвало да има такива, на обща стойност близо 30 млн. лв.

Това съобщи на пресконференция днес заместник-министърът на финансите Атанас Кънчев, представяйки резултатите от дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за 2007 г.

Атанас Кънчев коментира, че повечето от нарушенията по Закона за обществените поръчки (ЗОП) са извършени от общинските администрации. По негово мнение в общините, особено в малките, не се познават добре процедурите по ЗОП.

Освен това вътрешният одит в общините в немалко случаи не върши добре работата си, тъй като е на подчинение на кмета на съответната община. В тази връзка, за да се гарантира независимостта на вътрешните одитори в общините, от МФ смятат да предложат тези одитори да се обособят като отделна институция или да станат подчинени директно на финансовото министерство.

Според констатациите на АДФИ по-голямата част от нарушенията също така са извършени от търговски дружества с държавно и общинско участие, което според финансовото министерство означава, че трябва да се прави по-строг периодичен финансов контрол на тези дружества.

Извън обществените поръчки агенцията е направила общо 525 проверки, като 44 от тях са преходни от 2006 г., а за 144 АДФИ се е самосезирала. По време на инспекциите са установени причинени вреди в размер на над 12,2 млн. лв., като са възстановени 124 хил. лв., а за 3,27 млн. лв. са съставени 103 акта срещу 125 длъжности лица. За останалите вреди са направени предложения за търсене на отговорност по общия исков ред и по Кодекса на труда.

От Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) са препоръчали на МФ инспекторите от Агенцията за държавна финансова инспекция да получат право да извършват принудителни финансови проверки в проверяваните фирми. По думите на Кънчев тази функция е подобна на обиск и затова, ако се извършва, трябва да е съвместно с органите на МВР.

Във връзка с последното писмо на ЕК, в което директорът на Дирекцията по разширяването на ЕС Майкъл Лий пише, че мерките, които взимаме, не са достатъчни за гарантиране легалността на договорите по ФАР и Преходния финансов инструмент, от МФ коментираха, че към момента няма основание за прекратяване на изплащането на средствата по съответните програми.

Кънчев съобщи още, че скоро на заседание на Министерски съвет ще бъдат внесени законодателни промени, които визират планираното създаване на Комисия за публичен надзор на регистрираните одитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:22 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още