IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

С XETRA няма да виждаме повечето оферти на БФБ

Положителното е, че така ще се ограничат манипулациите

10:59 | 14.05.08 г.
С XETRA няма да виждаме повечето оферти на БФБ

С въвеждането на платформата XETRA от 16 юни се въвежда достъп до най-добрите десет ценови нива "купува и продава", а не както е в момента - до всички поръчки за покупка или продажба, показва писмо на БФБ-София до Investor.bg. Разбира се, възможно е на всяко ценово ниво да има неограничен брой оферти. Пълната дълбочина на пазара няма да е видима, тоест няма да се знае колко оферти строят срещу евентуално изкупуване, преди то да бъде направено.

Според пазарни наблюдатели нововъведението не е непременно лошо. То ограничава манипулациите по простата причина, че ако някой иска да прехвърли голям пакет на цена с 20% над текущата, няма да знае колко оферти ще удовлетвори, докато стигне до желаната цена. Така няма да знае дали, ако иска да прехвърли акции за 10 млн. лв., няма да му се наложи да изкупи акции за още 5 млн. лв., което ще го възпира от манипулативни действия.

Както Investor.bg писа, вече няма да се виждат страните по сделката, например брокерски номер или COBOS по време на търговията, а след края на сесията в бюлетина на БФБ се виждаха и всички страни по сделката, като COBOS е заменен от брокерския номер.

Третата промяна, за която вече беше съобщено, е въвеждането на нови борсови кодове.

Още по темата:

И борсовите кодове в Германия са сравнително нелогични
Има ли пилот в самолета?

Не е възможна промяна на новите кодове на компаниите
Новите кодове на някои от дружествата са станали логични
С XETRA кодът на CHIM става 6C4, на EUBG ще е 4EH, на Монбат - 5MB

Какво да очакваме след въвеждането на XETRA?
Системата XETRA стартира на 16 юни

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 02.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още