IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 13 май

07:35 | 13.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 13 май

4 акули в пътния бизнес си поделят "Тракия"?
в. Сега

След 4-годишни мъки опитите магистрала "Тракия" да бъде дадена на концесия вървят към своя логичен край. Очаква се днес или утре министър Гагаузов да обяви, че договорът с португалско-българския консорциум няма да влезе в сила, научи "Сега". 13 май бе срокът, в който дружеството концесионер трябваше да осигури финансиране. Довършването на магистралата ще бъде поверено на 4 избрани български компании, съобщи в интервю за "Сега" Евгени Чачев. Според депутата в строителното ведомство вече работели по разделянето на оставащите 112 километри от "Тракия" на отделни отсечки за 4 избрани фирми от пътния бранш, близки до властта.

Към спряганите досега като вероятни участници - холдинг "Пътища" на Васил Божков, "Трейс груп" на Николай Михайлов и "Главболгарстрой" на Симеон Пешов - ще се присъедини още един известен бизнесмен - Георги Гергов, който наскоро изненадващо стана акционер в пловдивското АД "Пътища", твърди Чачев.

Божков платил 48 млн. данъци
в. Стандарт

Над 48 млн. лв. данъци е платил Васил Божков от "Еврофутбол" за 2007 г. На такава сума възлизат платените налози у нас за организиране на залагания върху спортни състезания. Единствено "Еврофутбол", в която Божков е съакционер заедно с гръцкия магнат Сократис Кокалис, има лиценз за подобни залагания. Налогът в хазарта е 10% от приходите, което означава, че в "Еврофутбол" са влезли близо половин милиард лева.

Общо 86,4 млн. лв. са внесените в хазната данъци от хазартни игри, съобщиха вчера от Държавната комисия по хазарт. Увеличението за 2007 г. спрямо 2006 г. е с над 14 млн. лв. Делът на налозите от залагания върху спортни състезания е най-голям. Освен въпросните 48 млн. от Божков, от игрални съоръжения са събрани още 16,2 млн. лв., от бинго - 10,2 млн. лв. и от тото - 9,591 млн. лв.

Падна мораториумът върху замените на гори
в. Дневник

След десетмесечна забрана върху замените на гори от държавния фонд в края на април председателят на новосъздадената Държавна агенция по горите е одобрил осем сделки с частни горовладелци, получили над 3 хиляди декара по Черноморието, Боровец и Ракитово срещу малко над 21 хил. дка във вътрешността на страната. От агенцията в понеделник потвърдиха за сключените договори, но не пожелаха да дадат информация с кои лица или компании са извършени замените и какви инвестиционни проекти се замислят.

Природозащитници от коалицията "Да остане природата чиста" първи протестираха срещу вдигането на мораториума с твърдението, че новата агенция е надминала по замах замените на управляваното от ДПС министерството на земеделието, което извади от фонда 8 хил. дка, но в продължение на години. От ведомството не обясниха защо е вдигнат мораториумът върху замените, наложен от председателя на агенцията Стефан Юруков през лятото на миналата година под натиска на обществеността, която изригна срещу безогледното изсичане на гори по черноморските и зимните курорти. Юруков обеща да спре замените с изключение на инфраструктурните проекти, свързани с прокарване на електропроводи и други обекти от инфраструктурата.

Докладите за дейността на компаниите стават задължителни
в. Дневник

Органите на управление на предприятията ще носят отговорност за съставянето и публикуването не само на счетоводните отчети, но и за годишните доклади за дейността към тях. Това е записано в проекта за изменение на Закона за счетоводството, който се подготвя от Министерството на финансите. Мярката ще бъде усетена в най-голяма степен от публичните компании, които и сега трябва да представят такива доклади, но голяма част от тях не го правят. Така инвеститорите по-лесно ще разбират какво се крие зад различните пера на отчетите, а компании, които не дават подробна информация, ще подлежат на санкции.

Арести по строежите
в. Стандарт

Трудова полиция тръгва по строежите. Хрътките от Главна инспекция по труда ще имат право да арестуват шефове, които не са спазили предписанията за безопасност. При инцидент, в който има ранен служител, трудовите полицаи ще могат дори да затварят фирмата. Идеята е на социалния министър Емилия Масларова. Тя иска да разшири правомощията на ГИТ, научи "Стандарт". Социалната министърка иска и двойно по-високи глоби за лоши началници и немарливи работници. Сега санкциите за шефове са до 5000 лева, а за служителите - до 250. След промяната наказанието за началниците ще скочи до 10-15 бона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още