IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Мобилтел обжалва предписанието за защита на личните данни

Атакуваното предписание изисква при сключване на договор с физическо лице за мобилна телефонна връзка да се иска изрично съгласие на лицето неговите лични данни да бъдат разкрити

16:25 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Мобилтел обжалва предписанието за защита на личните данни

Във Върховния административен съд (ВАС) е образувано дело по жалба на „Мобилтел” ЕАД срещу Задължително предписание, издадено от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) на мобилните оператори, съобщиха от ВАС.

Атакуваното предписание изисква при сключване на договор с физическо лице за обществена електронна съобщителна услуга да се включи отделна клауза за дадено изрично съгласие на физическото лице неговите лични данни да бъдат разкрити на получатели или категории получатели.

В документа е записано, че абонатите трябва да се уведомяват още при сключване на съответния договор, за лицата, на които администраторите ще предоставят техните лични данни с цел събиране на неизплатени сметки по договорите. От КЗЛД указват и да се преустанови снемането на копие на документи за самоличност на физически лица при сключването на договор, тъй като с това се надхвърлят целите за обработване на личните данни.

Според мобилния оператор, актът противоречи на чл. 38 от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД), тъй като хипотезата за издаване на задължително предписание предвижда наличието на установено нарушение, докато „Мобилтел” досега не е извършило нарушение, предполагащо даването на такова предписание”.

Според жалбоподателя, при издаването на предписанието не е спазена установената от Административно-процесуалния кодекс форма - липсват мотиви, а наименованието на акта, според Правилника за дейността на КЗЛД, трябва да е „решение”, а не „задължително предписание”. Освен това в жалбата не е посочено пред кой орган и в какъв срок предписанието може да се обжалва.

От „Мобилтел” ЕАД твърдят още, че дружеството не е било уведомено за започването на производството по издаване на атакувания акт, което е в нарушение на чл. 26 от АПК.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание пред тричленен състав на ВАС на 16 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още