IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Въвеждаме еврото през 2013-2014 г.

Прогнозите за приемане на единната европейска валута от Полша, Унгария и Чехия са за 2012-2013 г.

08:29 | 12.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Въвеждаме еврото през 2013-2014 г.

Приемането на еврото като национална валута е сред приоритетите на България и Румъния и двете страни ще се опитат да финализират този процес през 2013/2014 г. Това прогнозират икономистите на УниКредит Груп в последния си доклад „Еврото отива на изток”.

Около 320 млн. европейци в 15 страни използват еврото като официално платежно средство всеки ден. В следващите седем-осем години, след присъединяването към еврозоната на всички страни-кандидати от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), се очаква броят на разплащащите се с евро да се увеличи с около една трета. Населението на страните, които се готвят да въведат еврото за национална валута, е около 120 млн. души.

Според икономистите на финансовата институция поемането на политически ангажимент за влизането в еврозоната и стремежът за постигане на маастрихтските критерии са полезни за страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). „Особено предизвикателство в момента е спазването на инфлационния критерий заради ценовия натиск, наблюдаван в почти целия регион на ЦИЕ”, допълва Револтела.

Най-близо до приемане на еврото като официална валута в момента е Словакия, която получи зелена светлина за това от Европейската комисия съвсем скоро. Въпреки че според Брюксел страната покрива всички необходими критерии за участие в единния блок, комисията изрази опасенията си от ценовите равнища в Словакия, които все още са нестабилни и имат възможност да се движат в неблагоприятна посока.

За разлика от Словакия, Полша, Унгария и Чехия (които също се присъединиха към ЕС през 2004 г.), все още не са определили официална дата на въвеждане на единната европейска валута. Според икономистите на УниКредит към момента най-вероятно изглежда трите страни да приемат еврото в периода 2012-2013, като фокусът все по-ярко се измества към 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още