IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

SOFIBOR докосва 8%, лихвите по левовите кредити може да се повишат

През февруари и март тази година големите банки повишиха лихвите по левовите си кредити с до 0,5 процентни пункта

09:59 | 12.05.08 г.
SOFIBOR докосва 8%, лихвите по левовите кредити може да се повишат

Едногодишния SOFIBOR се повиши с 0,33 процентни пункта до 7,96% на 10 май, спрямо 7,63% в края на март. Спрямо края на февруари ръстът е 0,4 процентни пункта. През февруари и март тази година големите банки повишиха лихвите по левовите си кредити с до 0,5 процентни пункта.

Оттогава лихвите по междубанковите депозити SOFIBOR са се повишили с нови почти 0,5 процентни пункта. Рекордно висок е и основният лихвен процент. Според експерти може да се очаква ново повишение на лихвите по кредитите в лева.

По-скъпият ресурс в лева е причина за по-високите лихви по левовите кредити, спрямо тези в евро, каза в интервю за Investor.bg Петя Димитрова, изпълнителен директор на Юробанк И Еф Джи.

Лихвените проценти вероятно ще продължават да се вдигат и в Западна Европа.

Причината за повишението на SOFIBOR, който отразява котировките на необезпечени депозити в левове, предлагани на българския междубанков пазар, е ръстът на лихвите по депозитите за граждани и юридически лица, като лихва от 6% вече се предлага почти от всички банки, виждат се предложения и за 7,5%. Спестителите търсят по-добра лихва по депозитите си, защото официалната инфлация надхвърли 14%, което ясно показва, че дори при по-високите лихви по депозитите спестяванията реално са понижили стойността си, а получателите на кредити ще ги връщат в обезценени от инфлацията левове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:12 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още