IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зърното поевтинява на стоковата борса, олиото поскъпва

Цената на олиото ще продължи да расте, тъй като само за седмица нерафинираното слънчогледово олио в Ротердам скочи с 65 долара/т

16:20 | 10.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Зърното поевтинява на стоковата борса, олиото поскъпва

Борсовите цени на пшеницата и царевицата продължават да падат, като за последните две седмици поевтиняването е с 10-13%, казаха за Investor.bg от Софийската стокова борса (ССБ). Офертите „купува” за пшеницата (около 500 т) и царевицата (около 300 т) тази седмица са съответно 400 лв./т и 410 лв./т*.

Спадът на цените на зърното, особено на хлебното, се обяснява с наближаването на новата реколта, като при това първоначалните прогнози сочат добра реколта от пшеница. Недостигът на царевица за фураж обаче задържа цената й плътно до и над тази на пшеницата, въпреки че по принцип би трябвало да е по-евтина.

Според запознати, единични сделки на едро в страната се сключват при цени от 420-430 лв./т за пшеницата и 430-450 лв./т за царевицата.

Въпреки че тази седмица на ССБ няма оферти за маслодаен слънчоглед и олио, експерти прогнозираха, че цената на олиото ще продължи да расте, тъй като само за седмица нерафинираното срънчогледово олио в Ротердам скочи с 65 долара/т до 1985 долара/т.

За пръв път от месеци насам на ССБ се предлага мед, като офертата е от българска фирма, но произходът на метала е от Македония. Сделка не е сключена, тъй като цената „продава” е с около 3% по-висока от тази на Лондонската метална борса.

Оборотът на ССБ тази седмица надмина 120 млн. лв., което се дължи основно на сключена сделка за покупка от държавна фирма на голямо количество дизелово гориво по Закона за обществените поръчки при цена от 1944 лв./1000 л.

На борсата в Чикаго към днешна дата котировките на пшеницата и царевицата са съответно 291 долара/т и 243 долара/т. Цената на пшеницата (преизчислена в лева) на борсата в Будапеща през последната седмица отбеляза драстичен спад с близо 25% до 347 лв./т, докато царевицата запази цената си от 360 лв./т., а маслодайният слънчоглед се задържа на цена от 862 лв./т.

*Посочените цени в лева са без включен ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още