IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на автомобили доведоха до 4% ръст на вътрешната търговия

Увеличението е за месец март спрямо същия месец на 2007; ръстът в търговията с автомобили и мотоциклети е 26%

11:16 | 10.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на автомобили доведоха до 4% ръст на вътрешната търговия

Приходите от продажби във вътрешната търговия нарастват с 4% през месец март спрямо същия месец на 2007 г., показват предварителните данни на националната статистика.

Увеличението е най-голямо в търговията с автомобили и горива и ремонт на автомобили – 17,7%, и се дължи на високия ръст в търговията с автомобили и мотоциклети – 25,7%, редуциран от по-ниския положителен темп в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – 5,8%. Двете дейности имат близки относителни тегла и заедно формират над 97% от обема на приходите в сегмента.

В търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството е отчетено нарастване 8,7% вследствие на положителните темпове във всички структуроопределящи съставни дейности. Увеличението е над средното в търговията с текстил, облекло и обувки ­(24,5%), и в търговията с фармацевтични и медицински стоки (11,5%). В търговията със стоки за домакинството и битова техника е достигнат ръст 8,7%, а в търговията с храни, напитки и тютюневи изделия – 4,4%.

Незначителен спад е регистриран единствено в ремонта на домакински и битови уреди - 1.7%, но дейността създава едва 0,4% от обема на приходите и не оказва съществено влияние върху общия индекс за търговията на дребно.

При търговията на едро увеличението е само 0,4%, но между съставните дейности темповете варират в широки граници - от нарастване с 9,9% в търговията с машини и оборудване до спад със 7,4% в търговията със стоки за домакинството.

Приходите от продажби през март нарастват със 7,4% в сравнение с предходния месец, като при всички основни търговски дейности са отчетени близки темпове на растеж – 9,9% в търговията с автомобили и горива, 7% в търговията на едро и 6,9% в търговията на дребно и ремонт на лични вещи и стоки за домакинството.

За периода януари - март приходите от продажби нарастват и спрямо същия период на предходната година с 6,5% в резултат на увеличението и в трите основни дейности. Висок ръст се наблюдава в търговията с автомобили и горива – 15,7%, и в търговията на дребно – 10,6%. При търговията на едро увеличението е 3,8% и до голяма степен определя величината на общия индекс, тъй като дейността формира около 70% от приходите за търговския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още