IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 10 май

08:00 | 10.05.08 г.
Преглед на печата за 10 май

Компаниите за вода опитват да се спасят от законов капан
в. Дневник

Големите компании за бутилирана вода настояват да отпаднат задължителните конкурси, когато се иска увеличение на добива от минерален извор, преди да е изтекъл срокът на концесията за него. Предложението им за промяна в Закона за концесиите е внесено при премиера Сергей Станишев с писмо от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки, научи "Дневник". В края на април правителството прие поправки в закона, но те не решават проблема.

Казусът за фирмите е възникнал преди две години с приемането на новия закон за концесиите. Дотогава, ако компания иска да разшири капацитета за добив, тя подава молба до Министерството на околната среда и водите и след преценка от комисия дали да се увеличи дебитът, дружеството получава разрешение или отказ. С новия закон за всички видове концесии се въвежда ограничението, че увеличението на капацитета може да стане само след конкурс.

Военен шеф опита да замени 46 дка на морето за 2 панелки
в. Сега

Уволненият от военния министър Николай Цонев шеф на Изпълнителна агенция "Държавна собственост на МО" Петър Пандурски се опитал да финализира замяната на 45.592 дка в с. Царичино срещу два апартамента, научи "Сега". Пандурски беше уволнен в четвъртък, тъй като отказа да спре замените на военните имоти срещу апартаменти, както бе разпоредил министър Цонев.
Атрактивният терен бе обявен за замяна от агенцията в края на миналата година. Според лицензираните оценители на МО земята, върху която има и постройки с обща застроена площ от 882.90 кв.м, струва 110 000 лв.
Село Царичино се намира на 27 км от летище Варна, на 2 км от град Балчик и само на 2 км от прочутото голф игрище "Блексий Рама", собственост на Красимир Гергов и Международната инвестиционна компания "Лендмарк пропъртис".

“Кремиковци” затваря през октомври
в. Новинар

Металургичният комбинат “Кремиковци” затваря през октомври, научи “Новинар”. Причината е липсата на пари в комбината, които да бъдат вложени за изпълнението на екологичната програма на завода. Преди дни Брюксел показа жълт картон на България заради неиздадени навреме комплексни разрешителни на няколко предприятия в страната, сред които и “Кремиковци”. Без този документ комбинатът не може да продължи да работи. Ако сега не се вземе решение за съдбата на завода, той трябва да затвори, коментираха разтревожени работници.

Валутен борд за фалирали общини
в. Стандарт

Контрол, подобен на валутен борд, ще бъде наложен на закъсалите за пари общини. За да получат помощи от държавния бюджет, те ще трябва да изпълняват програми за реформи и да намалят дълговете си. Това предвижда наредба за подпомагане на общини с дефицити, подготвена от Министерството на финансите. За да влязат в групата на общините, които се нуждаят от допълнително подпомагане от държавата, кметствата трябва да отговарят на няколко условия. Дефицитът в бюджета им в края на 2007 г. трябва да е поне 5% от разходите им. Освен това общините трябва да отговарят на два от следващите три критерия - наличните пари в края на декември да са по-малко от дълговете им, да имат безработица с 35% над средната за страната или населените места в общината да са в планинските райони.

Съдът призна правото на царската фамилия да си поиска Кричим
в. Дневник

Първото и единствено засега съдебно дело по имуществен въпрос на царската фамилия беше спечелено от нея. Пловдивският административен съд обяви за нищожен отказа на областния управител Тодор Петков да предаде на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза царския чифлик Кричим, строен по времето на цар Фердинанд.
Съдът задължи областната управа да заплати разноските по делото в размер на 2 000 лв. От все още неогласените мотиви на съдията Янко Ангелов е известно само, че областният управител не е имал правомощието да решава, тъй като имотът е публична държавна собственост и е в компетенциите на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Тодор Петков беше мотивирал отказа си на първо място с това, че не можела да бъде направена т. нар. идентификация на сградите и земята.

Селище с наколни къщи ще има край язовир
в. Дневник

Първите в България наколни къщи ще се появят до няколко месеца около язовир "Александър Стамболийски". В един от ръкавите на водоема при с. Младен, община Севлиево, ваканционно селище започват да правят Хелън и Стюард Тосел. Идеята е на Хелън, чието семейство в ЮАР от 30 години е превърнало наколните къщи в семеен бизнес. Върху собствен парцел от 8 дка до границите с "Натура 2000" семейство Тосел ще монтира 8 наколни къщи, разказа Росен Иванов, представител на фирмата - производител на южноафриканските сглобяеми къщи за България. На отсрещната страна на язовира на 16 дка в землището на с. Горско Косово, Сухиндолско, ваканционно селище с наколни къщи започва да прави и фирмата за озеленяване "Фидус".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още