IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Тръжната процедура за магистрала Струма вероятно остава за 2009 г.

Евентуалното разработване на нови варианти на автомагистралата в района на Благоевград ще наложи отлагането на проекта

16:59 | 09.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Тръжната процедура за магистрала Струма вероятно остава за 2009 г.

До края на тази година може да приключи работното проектиране за автомагистрала "Струма" и след това да се състои тръжна процедура и да се възложи изпълнението, каза днес в парламента министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, цитиран от БТА.

Евентуалното разработване на нови варианти на автомагистралата в района на Благоевград ще наложи отлагането на проекта, е пояснил министърът.

Миналата година в Благоевград са се провели обществени обсъждания на доклада за ОВОС за строителството на автомагистралата, но които е имало и мнения трасето да премине западно от града, като се отдалечи максимално от населеното място. 

Предложението от авторите на доклада за ОВОС е трасето да мине в района на Благоевград и да се развие западно от него, като така ще се запази съществуващият път, дублиращ автомагистралата, и няма да се засегне и съществуващият газопровод. Посоченият маршрут е по-лек за зимно поддържане, съобразен е с плана на града и засяга минимално обекти от Натура 2000, се казва още в доклада.

Асен Гагаузов е посочил още, че магистрала "Струма" е първото голямо инвестиционно предложение, за което е изготвена и оценка за съвместимост от лицензирани експерти на БАН. По думите му тази оценка подкрепя доклада на ОВОС, включително и най-критичната в екологично отношение отсечка в района на Кресненското дефиле, в която трасето е решено с поредица от тунели, щадящи околната среда.

В началото на годината пък транспортният министър Петър Мутафчиев разясни, че цялостното изграждане на трасето на магистрала „Струма” с дължина от 137 км ще струва 600 млн. евро. В края на февруари Гагаузов на свой ред съобщи, че е одобрено доизграждането на два лота от магистрала „Струма”, съответно с дължина 16,8 км и 15 км.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още