IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предоставят на фонд Пътна инфраструктура 90 млн. евро държавен заем

Фондът ще има право да тегли средства от името на държавата и ще връща главницата и лихвите по заема

14:13 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предоставят на фонд Пътна инфраструктура 90 млн. евро държавен заем

На Фонд Републиканска пътна инфраструктура ще бъдат преотстъпени средствата от държавния заем от Световната банка по проекта „Рехабилитация на пътната инфраструктура“, реши правителството.

Общата стойност на проекта е 144 млн. евро, от които 54 млн. евро е националното съфинансиране. С посочените средства се предвижда да бъдат ремонтирани общо около 450 км пътища, които са основно в направленията Видин-Лом, Враца-Оряхово, Русе-Силистра, София-Пирдоп, Пловдив-Бяла Черква, Бургас-границата с Турция и др.

Фондът ще има право да тегли средства от името на държавата и ще връща главницата и лихвите по заема.

Правителството реши също така да бъдат отделени 122 500 лв. за извършването на хидроложки и хидротехнически проучвания и експертизи на река Резовска, която служи за граница между България и Турция от село Паспала до устието си в Черно море.

В резултат на проучванията ще бъде взето решение по изразеното намерение от страна на Турция да отнема вода от реката за водоснабдяването на Истанбул.

Средствата ще бъдат използвани за измервания на оттока на реката, за изготвяне на инженерно-хидроложки доклад и за експертиза за въздействието на намерението на Турция върху околната среда в страната ни, включително върху защитените зони, след което се предвижда да бъде взето окончателното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още