IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Благоевград ще получава 20% от концесия за добив на варовици

Дружеството ще инвестира в кариерата над 132 хил. лв. Очакваният средногодишен добив е около 162 хил. т варовици

12:33 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Благоевград ще получава 20% от концесия за добив на варовици

Община Благоевград ще получава 20 на сто от концесионното възнаграждение при добива на варовици от находище "Лучище". Правителството реши то да бъде предоставено на концесия за 25 години на "Агромах" ЕООД, гр. Благоевград.

Площта му е 174 224 кв. м. Дружеството ще инвестира в кариерата над 132 хил. лв. Очакваният средногодишен добив е около 162 хил. т варовици.

Министерският съвет разреши също така на "Пътища" АД - Пловдив за срок от 6 месеца да проучи възможностите за добив на строителни материали от площ "Църквище". Тя е в землището на с. Драгойново, община Първомай. В проучвателните дейности ще бъдат вложени 42 хил. лв.

През последната година в страната са проучени, утвърдени и заведени на отчет запасите и ресурсите на общо 163 вида подземни богатства, стана ясно още днес от обобщена извадка от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства на България към 1 януари 2008 г., представен на правителството.

В тези 163 вида подземни богатства се включват 7 вида енергийни суровини (твърди горива, нефт, газ и кондензат), 14 вида метални полезни изкопаеми, 75 вида неметални полезни изкопаеми (индустриални минерали) и 67 вида скално-облицовъчни и строителни материали.

Обезпечеността на страната със запаси и ресурси, разчетена въз основа на осъществения през годината добив (без нефта и природния газ), е достатъчна при сегашните потребности от различните видове подземни богатства, се казва в доклада.

През 2007 г. са разгледани, приети и утвърдени запасите и ресурсите общо на 80 находища на подземни богатства. От тях 61 са новорегистрирани в резултат на представени геоложки доклади с положителни резултати в площи за търсене и проучване на строителни (30) и скално-облицовъчни материали (19), на
неметални полезни изкопаеми (10), на твърди горива (1) и на медни руди (1).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още