IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Законодателни промени са нужни в борбата с прането на пари

Липсата на единна информационна система затруднява работата на МВР

12:25 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Законодателни промени са нужни в борбата с прането на пари

Необходими са промени в законодателството, които да забранят на недобросъвестни адвокати по несъществени поводи, включително неявяване в съда, да отлагат делата за пране на пари, каза на пресконференция, посветена на борбата с прането на пари, директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов.

По думите му обществото има нужда от бързи и справедливи процеси.

От своя страна представителят на Министерство на вътрешните работи (МВР) Емил Иванов посочи, че според вътрешното министерство е необходима такава промяна в Наказателния кодекс и по-конкретно в член 253, отнасящ се до изпирането на пари, която да позволи това престъпление да се разглежда самостоятелно, а не винаги да е необходимо предварително да се доказва предходно престъпление.

От МВР се оплакаха, че липсата на единна информационна система затруднява тяхната работа. Според данните на министерството основните източници за незаконно придобитите финансови средства са трафикът на наркотици и хора, търговия с оръжие и финансови измами.

При наличие на данни за финансови измами достъпът до банкова и данъчна информация на заподозрените фирми и лица да става по-лесно, а не винаги със съдебно решение, предложиха от МВР.

Едномесечният срок, който по закон се дава на Гражданска дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) за проверка на сигналите от Агенцията за финансово разузнаване (сега дирекция към Държавна агенция „Национална сигурност“) е много малък, а са необходими поне шест месеца, заявиха от вътрешното министерство.

По-маловажните сигнали за финансови измами да бъдат препращани директно към НАП, а само крупните финансови измами да се разследват от ГДБОП, предложиха още от МВР.

По думите на Иванов МВР няма достатъчно ресурси за разследване на международни финансови измами. Той изрази мнение, че част от чуждестранните инвестиции, постъпили в България през миналата година, може да са резултат от финансови измами, тъй като минават през офшорни фирми и няма как да се направи проверка за произхода им.

Представителят на Агенцията за финансово разузнаване Недко Крумов изрази становище, че тя разполага с необходимия потенциал за разследване на финансови измами, тъй като се проверяват кешовите транзакции за суми над 30 хил лв., митнически документи и операции, отнасящи се до банковата тайна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още