IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 8 май

07:58 | 08.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 май

Раздават на части "Тракия"

в. Стандарт

До дни концесията на магистрала "Тракия" ще бъде развалена, научи "Стандарт". Причината е, че българо-португалският консорциум "Магистрала "Тракия" АД, който бе избран от предходното правителство без търг и конкурс, не може да намери пари за изграждането на оставащите километри от пътя. Затова държавата ще обяви конкурс за построяването на оставащите отсечки от трасето между Бургас и София. 100 млн. лв. ще бъдат отделени от бюджетния резерв, за да се възложат участъците за строеж, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов преди време. Вероятно участъците ще бъдат отдадени на различни компании, за да свърши работата по-бързо. Процедурата по Закона за обществените поръчки може да стартира до края на месеца.

Финансовото министерство ще приеме предложенията на ЕК за облагане на дивиденти

в. Дневник

Министерството на финансите ще отчете препоръките на Европейската комисия (ЕК) за облагането на доходи от дивиденти. Това съобщиха вчера от ведомството на Пламен Орешарски по повод изпратените две официални писма. За това обаче ще трябва да мине пълната процедура на комуникация и въпросът да се уточни на експертно ниво между министерството и комисията.

Тревогата на ЕК е свързана с некоректно облагане на доходи от дивиденти при международни инвестиции. Причина за първото писмо са текстове от данъчните разпоредби, според които България е освободила от облагане дивидентите, платени от български дружества на компании от ЕС, които притежават повече от 15% от капитала им.

Синдици вече се разпореждат с “Кремиковци”

в. Новинар

“Кремиковци” вече се управлява от двама синдици. Те са в комбината от 1 май и контролират всяка сделка, която сключва заводът. Това каза за “Новинар” председателят на синдикалната организация на “Подкрепа” към предприятието Людмил Павлов.
По думите му украинският бизнесмен Константин Жеваго е предложил да вложи в комбината 100 млн. евро, с които да се подсигурят доставки на суровина за работата на завода. Това е единственото реално предложение за последните месеци, коментира Павлов.

Шофьорският курс поскъпва до 1000 лв.

в. Сега

Таксите за шофьорски курсове още тази година може да достигнат и 1000 лева, прогнозираха вчера от фирми за обучение на водачи. След два месеца влизат в сила новите изисквания, свързани с разходи за по-големи помещения, за техника и за увеличените часове по кормуване. Другата причина е, че в сегашните цени изобщо не е калкулирано поскъпването на горивата.
"Сега средната цена на курса е 600-700 лв. за фирмите, които спазват новите изисквания. След два месеца обаче те ще поскъпнат с още стотина лева, защото досега никой не е смятал инфлацията и поскъпването на горивата", каза Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по автомото подготовка.

Туризмът роди поредна браншова организация

в. Сега

Асоциация за устойчиво развитие на зимните курорти е името на новата организация, която ще оглави банкерката и собственик на "Пампорово" АД Цветелина Бориславова. Сдружението ще бъде официално регистрирано до края на месеца, съобщиха учредителите му. Сред тях са големите инвеститори в планински курорти - собствениците на "Супер Боровец" и "Перелик", инвеститори в Паничище, Добринище и др. Една от първите им задачи е да напишат нов закон за планинските курорти. Според тях той щял да осигури устойчиво развитие на тези курорти и спазване на баланса между екология и бизнес.

Българи са регистрирали 1600 компании в Холандия за година

в. Дневник

Българите са най-многобройната група чужденци, които са отворили компании в Холандия. Това показват данни на холандската търговска камара, цитирани от радио "Дойче веле". През миналата година са регистрирани около 1600 фирми, собственост на българи. Това е увеличение от 700% в сравнение с предишни години.

Почти половината от българските предприемачи в страната са жени. Най-често те започвали бизнес като фризьорки или козметички. В последно време все по-често техни колежки ставали и имигрантки от Румъния. Бързото увеличение на броя на предприемачите от български и румънски произход започнало след приемането на двете страни в Европейския съюз, съобщава "Дойче веле". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още