IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брокерите приеха отчетите негативно, читателите - позитивно*

Първоначалните отговори на читателите бяха негативни, но с времето придобиха положителен отенък

11:10 | 07.05.08 г.
Брокерите приеха отчетите негативно, читателите - позитивно*

Читателите свикнаха с тримесечните резултати на публичните компании и се "отърсиха" от първоначалния негативизъм, като според последните резултати в анкета на Investor.bg приемат позитивно публикуваните вече резултати. Крайният срок за публикуване на неодитираните отчети за първото тримесечие беше 30 април.

На 1 май на база 6% от общо гласували до днес 609 души, мненията бяха силно негативни, като 50% не бяха доволни от тримесечните резултати, 27% бяха крайно недоволни, едва 18% бяха доволни, 5% не можеха да преценят и нито един не беше много доволен.

Постепенно оптимизмът взе превес сред читателите и крайните резултати показват че 51% от читателите са доволни от тримесечните резултати, като от тях 16% са много доволни. Недовлните са 37%, от които 10% крайно недоволни, а 27% просто недоволни. Други 11% не могат да преценят дали отчетите ги задоволяват или не.

Професионалистите, към които Investor.bg се допита, приемат отчетите неутрално, като на въпроса "Доволни ли сте от тримесечните резултати на публичните компании?" петима отговарят с "Не", четирима не могат да преценят и други четирима отговарят с "Да".

Трима от професионалистите са дали и кратка обосновка:

Николай Грънчаров, фонд мениджър Сомони Асет Мениджмънт:

По скоро съм доволен. Имаше и добри и лоши изненади. Очаквам консолидираните отчети, които според мен ще са по-интересни.

Aлекси Андонов, управител на унгарското инвестциионно дружество Витоша:

От някои отчети съм доволен, а от други не чак толкова. Вече свърши времето, когато просто трябваше да купиш акциите от Софикс или БГ 40, за да спечелиш. Сега идва времето на внимателния анализ и подбиране на реално перспективните български компании.

Гено Тонев, фонд мениджър УД Юг Маркет Фонд Мениджмънт:

"Задоволство" трудно бих могъл да изразя при положение, че очакванията ни бяха за сравнително по-слаби резултати спрямо същия период на миналата година и в голяма степен тези очаквания се оправдаха. Това обаче не ме прави доволен, особено като прибавим и някои изненадващо лоши отчети, които ще повлекат след себе си негативи за всички компании, дори и за тези със сравнително добри тримесечни данни. Доволни или не - това е пазар и на него място за емоции няма.

Владимир Малчев, управител и инвестиционен консултант ИП Бул Тренд Брокеридж ООД:

Отговорът ми е НЕ, но това в никакъв случай не са изненадващи резултати. Публикуваните отчети за първото тримесечие на годината можем да определим по-скоро като разочароващи. Причина затова е, че общата позитивна тенденция в приходите и печалбите на компаниите от последните години като цяло изглежда, че приключи и това може да се очаква. Към настоящия момент дружествата трябва да се разглеждат все по-диференцирано, защото силните и слаби отчети вече са в съотношение приблизително 50/50.
Без претенции за изчерпателност като силно или умерено позитивни с някои условности може да се посочат отчетите на Неохим, всички публични банки, Монбат и Елхим искра, М+С хидравлик и Хидравлични елементи и системи, Етропал, Евроинс, Зърнени храни България, Топливо, Захарни заводи, Проучване и добив на нефт и газ, Унипак, Петрол, Фазерлес и др. Повечето неконсолидирани отчети на холдинговите дружества също изглеждат добри, но при тях от основно значение ще бъдат консолидираните резултати.
Негативни отчети представиха Каолин, Оргахим, ОЦК, Алкомет, Чугунолеене, Лесопласт, Свилоза, Алфа Ууд България и др. Не трябва да се забравя обаче, че в много от случаите зад негативните резултати стоят обективни фактори като някои от посочените компании са оставили приятните изненади за следващите тримесечия. Това което може да се извлече като извод е, че цените на горивата и металите, които се търгуват на международните пазари оказват своето негативно влияние, а вътрешният фактор, с който мениджърите трябва да се справят чрез оптимизиране на производството е цената на труда.

* материалът е актуализиран в 14:07 ч. с мнението на Владимир Малчев

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 31.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още