IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 7 май

07:38 | 07.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 7 май

Гриша Ганчев и КТБ ще инвестират в завод за автомобили
в. Дневник

Корпоративна търговска банка (КТБ) и Гриша Ганчев стават съдружници в новоучреденото дружество "Литекс моторс". Банката ще запише 8 процента в него, съобщиха от финансовата институция. Основен партньор и собственик в компанията ще бъде ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев, без обаче да става ясно с кое от дружествата си ще участва той. "Литекс моторс" ще се занимава с проектиране и производство на автомобили, мотори и други превозни средства, както и с търговия с превозни средства и резервни части.

Финансовият сайт Insuranse.bg цитира председателя на надзорния съвет на банката Цветан Василев, според когото лицензът за сглобяване на автомобили ще бъде от азиатска компания, а предполагаемият пазар освен България ще обхване и съседите Гърция и Румъния. Капиталът на новата компания ще бъде 20 млн. лв., разпределен в 20 хил. акции с номинал 1000 лв. Така участието на Корпоративна банка ще достигне 1600 акции, или 1.6 млн. лв.

Производственият капацитет и датата, на която ще може да стартира производството, също не бяха споменати. От пресслужбата на Корпоративна търговска банка обясниха, че лицензионното споразумение още не е подписано, а именно в него предстои да се уточни числеността на произвежданите единици и други детайли, които в момента не може да се коментират. Гриша Ганчев не беше открит за коментар.

България била най-голямото главоболие на Брюксел
в. Новинар

България, най-новата членка на ЕС, бързо се превръща в най-голямото главоболие на Брюксел. Това се твърди в коментар в блога на авторитетното американско сп. „Форин полиси” под заглавие „Как български наркотрафиканти финансират ислямски терористи”. През януари обвиненията в корупция, свързани с основните проекти за строителство на пътища в страната, станаха толкова масово явление, че ЕС замрази всички помощи в тази област, докато обвиненията не бъдат разследвани. След това, само седмица след като представители на ЕС посетиха София и предупредиха страната за корупцията и организираната престъпност, известен бизнесмен бе прострелян два пъти в главата на стълбището на сградата, в която живееше. По-малко от 24 часа по-късно бивш мафиот, превърнал се в автор на романи, също бе убит. Тези смъртни случаи се прибавят към 150-те убийства в мафиотски стил в България от падането на комунизма, за нито едно от които няма осъдени, се казва в материала.

Наскоро българският парламент обяви, че проблемите на страната излизат извън нейните рамки. Българската агенция за национална сигурност” (ДАНС – б.р.) разкри, че български наркотрафиканти са имали тесни връзки с арабски наркодилъри, които от своя страна финансирали терористични групировки като „Хизбула” и „Ислямски джихад”, продължава коментарът. Според автора ситуацията с България е сигнал, че Брюксел може би трябва да изчака с присъединяването на страните от Западните Балкани. Ако ЕС не може да накара България да изпълни обещанията си за борба с корупцията, едва ли ще може да се справи с Босна или Сърбия, завършва статията.

Плащането на лихви по кремиковските облигации вече закъснява
в. Дневник

Дългоочакваното лихвено плащане по облигационната емисия, гарантирана с активи на "Кремиковци" (KREM) не е направено. Това съобщиха източници на "Дневник" от международна финансова институция, която притежава пакет от дълговите книжа. Падежът на лихвения купон беше на 4 май неделя и затова плащането трябваше да стане в понеделник в Холандия, където е регистриран самият емитент на облигациите – "България стийл файнанс Б. В." Облигационерите, които трябваше да получат парите си в английски банки е трябвало да изчакат до вторник, тъй като първият ден на седмицата беше почивен в Англия. Съобщението за неплащане на дължимата лихва обаче не събуди изненада в никого, тъй като почти всички облигационери са на мнение, че "Глобал стийл холдинг", настоящ собственик на компанията емитент и на "Кремиковци", не разполага с пари за да се разплати. Неплащането на лихвата би дало безспорно основание на облигационерите да предявят изплащане и на главницата от 325 млн. евро още сега, а не на падежа през 2013 година, но такова беше изискано още на 28 март, заради други нарушения по облигационния договор.

"Тъй като тече акселерация (предявен е иск за изплащане, бел. авт.) на книжата, Прамод Митал не е длъжен да плаща лихви, след като така или иначе има срок от 45 дни да плати целия дълг – главница плюс лихви", обясни представител на институцията облигационер. Този срок тече от 28 март и ако Прамод Митал (собственик на "Глобал стийл холдинг") не се разплати до неговото изтичане, ще трябва да се раздели с "Кремиковци" или да заведе контра иск срещу комитета на облигационерите. "Евентуално дело може да забави смяната на собствеността", счита финансистът. Според него комитетът на най-големите облигационери, притежаващи 50% от емисията е допуснал грешка, като е избързал с акселерацията и при съдебно дело ще трябва да докаже основателността на претенцията си, вместо при предявяване на иск сега, той да бъде необорим.

Митал прехвърли ЦСКА на Томов
в. Стандарт

Александър Томов е новият собственик на ЦСКА, научи "Стандарт". Индиецът Прамод Митал е джиросал всички акции в клуба на наместника си. Сега, освен за "Кремиковци", Томов търси в Лондон и купувач за "червените". Мераклии не лисват и у нас, но чакат пълна яснота около въпроса с базите и финансовия баланс на клуба. Освен това Александър Томов има важно условие към новия собственик - иска да си запази поста на президент на 31-кратните шампиони. Пред познати Томов е признал, че атаката на Шампионската лига може да ускори евентуална сделка с ЦСКА.

Тютюнът най-важен и за новия агроминистър
в. Сега

Земеделският ексминистър Нихат Кабил е поискал писмено от Европейската комисия да удължи и след 2009 г. срока, в който държавата може да субсидира тютюна. Това съобщи в Кърджали новият агроминистър Валери Цветанов, като подчерта, че и той застава зад тази идея.

Става въпрос за подписана от Кабил и колегите му от 8 европейски държави декларация за преразглеждане на общата селскостопанска политика по отношение на тютюните. По регламент субсидии за ориенталски тютюни могат да се дават до 2009 г., а техният дял в българското тютюнопроизводство е най-голям. Световната тенденция през последните години е делът на този вид тютюн да намалява заради общата тенденция за снижаване на никотина в цигарите. През 2001 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган публично предупреди тютюнопроизводителите у нас, които са основният електорат на ДПС, да се преориентират към алтернативни култури.

Летният сезон по морето почна с фалстарт
в. Сега

За поредно лято активното строителство по морето бележи началото на туристическия сезон, но за първи път проблемът доведе до отлагане на официалния старт на сезона. "Първоначалните намерения бяха това да стане на 9 май, но лентата ще бъде прерязана най-вероятно на 21 май", съобщи председателят на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

По данни на туроператори във Варна и околните курорти от средата на април организирано вече са почивали около 500 чужденци предимно от Германия и Русия. Поне тройно повече са гостите от Румъния, които по великденските празници посетиха северното крайбрежие с личните си автомобили. Те бяха посрещнати от разкопани улици, багери и строителни скелета. "Пътят непрекъснато е задръстен от тежки машини. Казаха ни, че ще си починем спокойно, но заради шума от строежа наблизо не чуваме телевизора в стаята", оплака се 52-годишният Георге Дину от Букурещ, който е отседнал в квартира между Каварна и Шабла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още