IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 2 май

09:34 | 02.05.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 2 май

Работодатели против дългите празници
в. Стандарт

Системата на почивните дни в България е остатък от миналото, в цял свят няма подобно нещо, каза за агенция Фокус председателят на БТПП Божидар Божинов. Той определи дългата почивка по празниците като нещо архаично. Когато се предприемат такива неща, би трябвало да бъдат попитани предприемачите какви ще са загубите, каза още Божинов.
Популизмът, с който искат да се харесат на хората, като им дадат повече почивни дни, за да харчат пари, които няма да изкарат, не е много ефективен нито за работодателите, нито за гражданството, каза Божинов. Загубите били за държавата. Не може най-бедната държава в ЕС да има празници, а навсякъде по света да работят, каза Божинов.
По повод практиката в европейските държави да има дълги почивки за коледните празници Божинов коментира, че тези почивки всяка фирма си ги преценява самостоятелно. Проблемът с ниската производителност в страната не е в това, че има много празници и почивни дни, а че в останалите 250 дни от годината не се работи достатъчно, каза председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Бургаската рафинерия зарежда хърватски бензиностанции
в. Стандарт

Хърватски бензиностанции ще зареждат горива от рафинерията на ЛУКОЙЛ в Бургас. Руският концерн Лукойл планира да навлезе на пазара в Хърватия, пише австрийското издание "Виртшафтсблат".
Компанията ще закупи веригата от бензиностанции "Европа-Мил", които в бъдеще ще бъдат зареждани с петролни продукти от рафинериите на ЛУКОЙЛ в България и Румъния. Според РИА Новости ЛУКОЙЛ ще придобие девет бензиностанции в Сплит и Загреб, 5 терена за строителство на нови бензиностанции и един терминал на пристанището във Вуковар.
До 2017 г. от ЛУКОЙЛ планират модернизиране на остарелите рафинерии на компанията както в Русия, така и в чужбина, за което са необходими 25 милиарда долара.

Премиерът Станишев обеща засилен контрол върху трудовите права
в. Дневник
Държавата строго ще контролира спазването на трудовите права, заяви премиерът Сергей Станишев пред участниците в традиционното тържество по случай Деня на труда и левия печат, оранизирано от БСП в Борисовата градина.

Икономическите резултати трябва още по-ясно да се преобразуват в сигурност и увеличаване на доходите и гражданите на страната да почувстват плодовете на своя труд, каза премиерът и лидер на БСП, цитиран от БТА. Не малко беше направено за създаването на добри икономически условия на бизнеса и очакваме от работодателите да бъдат социално отговорни към хората, които създават благините на нашата страна, които я движат напред със своя труд, допълни премиерът.
Той обеща през следващата година много нови инициативи на правителството и парламента, насочени към повишаване на качеството на живота, по-високи доходи, към решаване на проблемите на пенсионерите, към много по-строг контрол от държавата, заедно със синдикатите над работодателите по отношение правата на хората на труда, плащането на осигуровки, осигуряването на здравословни условия на труд.

Сеч в центъра на Варна
в. Дневник

От Великден до първи май около 20 дървета бяха отсечени. Така градинката на Севастопол остана без по-голямата част от зеленината си. Повечето дървета са около 80 годишни и очевидно здрави, което не налага санитарна сеч.

Въпреки почивните дни работата не спира. По думите на очевидци сечта е започнала в понеделник с отстраняването на паднали клони и е прекратена днес след сигнал и намесата на полиция. Въпреки това се очаква утре работата да бъде възобновена. Граждани заявиха, че ще се противопоставят на незаконната сеч и са готови от сутринта да попречат на работниците да продължат дейността си.

КНСБ и "Подкрепа" вече са собственици на централните си сгради
в. Дневник

Първомайски подарък на двата най-големи синдиката у нас - КНСБ и КТ "Подкрепа", направи на вчерашното си заседание Министерският съвет. Сградите, в които още от началото на 90-те години са настанени двете профсъюзни централи /а КНСБ като наследник на тоталитарните Български професионални съюзи от много по-рано/ вече са тяхна собственост.

Кабинетът прехвърли безвъзмездно на КТ "Подкрепа" държавния дял от 5-етажната административна сграда на ул. "Ангел Кънчев" №2 /с лице към пл. "Гарибалди"/, която е със застроена площ 750 кв. м. На КНСБ пък МС прехвърля безвъзмездно правото на собственост върху държавния дял от 22-етажната сграда на пл. "Македония
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още