IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Удължават срока за проучване за подземни богатства

Вече ще има тръжни процедури и при доразработване на вече затворени находища

17:19 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Удължават срока за проучване за подземни богатства

Максималният срок, който са дава за търсене и проучване за нефт и газ, се удължава от 3 на 5 години, гласят част от промените в Закона за подземните богатства, приети на днешното заседание на правителството. Максималният срок за проучване за всички видове подземни богатства към момента е 3 години. От друга страна, проучването за строителни материали ще може да се извършва за срок до 1 година.

Разрешенията за търсене и проучване ще се предоставят чрез търг и конкурс или по право на заявител, когато той е единственият кандидат след изтичане на едномесечен срок от публикуване на съобщението в Държавен вестник.

Вицепремиерът Ивайло Калфин, в качеството си на ръководител на работната група, изготвила предложенията за изменения в Закона за подземните богатства, обясни, че вече ще има тръжни процедури и при доразработване на вече затворени находища. Освен това по изключение ще може да се отчуждават парцели, попадащи в участъци, които се дават на концесия за проучване и добив на подземни богатства.

Калфин допълни, че новите разпоредби няма да имат обратно действие и няма да се преразглеждат вече сключени концесионни договори, но ако те се удължават, ще бъдат съобразени с промените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още