IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В последния момент успяхме да приемем плана за вредните емисии

На фирмите, предали в срок отчети за вредните емисии за 2007, ще бъдат отпуснати квоти за общо 37,17 млн. тона въглероден двуокис

14:26 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
В последния момент успяхме да приемем плана за вредните емисии

Буквално в последния ден от поставения от Европейската комисия (ЕК) срок Министерски съвет утвърди преработения национален план за разпределение на квотите за вредни емисии за 2007, който ще бъде изпратен за одобрение в комисията.

На около 100 фирми, които в срок са предали в Министерство на околната среда и водите (МОСВ) своите верифицирани доклади, отчитащи изхвърлените от техните инсталации вредни емисии, ще бъдат отпуснати квоти, равняващи се на тези емисии (една квота отговаря на един тон вредни емисии). На тези фирми ще бъдат разпределени общо квоти за 37,17 млн. тона въглероден двуокис.

На още 43 дружества, които не са предали навреме съответните доклади, ще бъдат разпределени квоти за общо около 5 млн. тона вредни емисии. От ръководството на МОСВ съобщиха, че по всяка вероятност на тези фирми, които са предимно малки, ще се наложи да закупуват квоти за още около 5 млн. тона емисии.

За да не бъдат тези компании глобени, тъй като не са се отчели в срок, ЕК е удължила срока за отчитане за България и Румъния с няколко месеца.

Към момента една квота за вредни емисии за миналата година струва само няколко евроцента.

От екоминистерството за пореден път обещаха скоро да бъде пуснат в действие регистърът за вредни емисии, който ще позволи фирмите да могат да търгуват с квоти, регистрирайки се в България, а не в друга страна членка в ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:38 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още