IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Предоставят заем от 380 млн. евро на Фонд пътна инфраструктура

Клаузите от споразумението дават възможност средствата от заема да са на разположение на фонда за теглене на траншове от името на държавата

13:21 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Предоставят заем от 380 млн. евро на Фонд пътна инфраструктура

На Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“ ще бъдат преотстъпени средствата от заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по проекта „България – Транзитни пътища V“, се казва в одобрения днес от правителството проект на споразумение между ЕИБ, правителството и държавния фонд за преотстъпване на средствата.

Клаузите от споразумението дават възможност средствата от заема да са на разположение на фонда за теглене на траншове от името на държавата (заемополучателя) за извършване на разплащания по различните обекти по проекта.

Общата стойност на проекта е 705 млн. евро. От тях 380 млн. евро са заем от ЕИБ, а другите 325 млн. евро са национално съфинансиране. Проектът предвижда ново строителство на 18 км пътища и модернизация и реконструкция на общо 1517 км пътна мрежа в цялата страна, включително поставяне на маркировка, сигнализация и др.

Също днес бе взето решение в двуседмичен срок да бъде създаден специален екип под ръководството на министъра на регионалното развитие и благоустройството за подготовка за започване на концесионна процедура за Автомагистрала Черно море. В екипа ще бъдат включени експерти от 5 министерства и от Фонд „Републиканска пътна инфраструктура“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:23 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още