IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 30 април

07:50 | 30.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 30 април

Пускат новата ТЕЦ „Марица-изток 1” догодина

в. Новинар

Двата блока на новата ТЕЦ „Марица-изток 1” ще започнат работа в средата на следващата година. Това съобщи вчера министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, който посети централата в Гълъбово. Очаква се първият блок да бъде пуснат през юни, а вторият – през ноември. Строителството на двата блока започна през 2006 година, като инвеститор в проекта е американският консорциум AES-3C. В централата са инвестирани над 1,2 млрд. евро.

Само компаниите на Ковачки искат сертификати в търга за ТЕЦ "Бобов дол"

в. Дневник

Само консорциум "Енергия МК" и "Минна компания", които се контролират от Христо Ковачки, подадоха документи за съответствие за участие в търга за продажбата на ТЕЦ "Бобов дол". Агенцията за приватизация (АП) обяви във вторник имената на двамата кандидати, след като на 25 април изтече крайният срок за подаване на документи, с които участниците в процедурата да докажат, че отговорят на изискванията. Ако документите докажат, че компаниите отговорят на тях, те ще могат да закупят информационен меморандум и да участват в търга, след като получат сертификата.

"Девня цимент" започва строителството на нов завод

в. Дневник

"Девня цимент" ще реализира нов инвестиционен проект, каза мениджър комуникации Нели Стателова. Първата копка на завода ще бъде направена на 14 юни, в Деня на отворените врати по повод 50-годишнината от откриването на циментовия завод. Проектът е на стойност над 250 млн. евро. Замисълът предвижда реконструкция и модернизация на инсталациите в дружеството за производство на клинкер и цимент. На практика това означава подмяна на пещите за производство на цимент по мокър способ с производствена линия, използваща т.нар. сух способ. Новият завод ще има годишен капацитет от 3 млн.т. и според прогнозите ще започне дейността си в началото на 2010 г. За този инвестиционен проект компанията получи сертификат за първи клас инвеститор.

"Макс телеком" преговаря за създаване на регионален телеком

в. Дневник

Българският алтернативен оператор "Макс телеком", който изгражда безжична мрежа по уаймакс (WiMax) стандарт, преговаря за създаването на регионален телеком, съобщи за "Дневник" изпълнителният директор на компанията Красимир Стойчев. Заедно с гръцкия си партньор "Космолайн" (Cosmoline) компанията обсъжда условията за бъдещо смесено дружество. "Все още не сме стигнали до крайно решение, но плановете са джойнт венчърът да работи на три пазара - Гърция, България и Македония. Ако се договорим, ще изградим интегриран регионален телеком", обясни Стойчев.

Развихри се нова туристическа буря

в. Стандарт

Нова туристическа буря се развихри преди летния сезон. Съюзът на българската туристическа индустрия с председател Петя Славова и Съюзът на инвеститорите в туризма начело с Ветко Арабаджиев подписаха обща декларация, в която настояват Държавната агенция по туризъм и правосъдното министерство да проверят членовете на всички браншови организации. Според Закона за туризма те трябва да са собственици на категоризирани хотели или регистрирани туроператори. Това ще отсее самозванците и ще намали напрежението в гилдията, се казва в декларацията на туристическите босове. Фронталната атака всъщност е срещу изпълнителния директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова, която често е обвинявана, че не е забила и един пирон в бранша. Скандалите в туризма са игра с огъня в навечерието на летния сезон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 29.04.08 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още