IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фармацевти недоволни от новите изисквания за отчетност на НЗОК

Във връзка с новата система, НЗОК изисква от аптеките да й предоставят пълните си дневни финансови отчети.

12:35 | 29.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Фармацевти недоволни от новите изисквания за отчетност на НЗОК

Изискването на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) от началото на май при продажбата на заплащани от нея лекарства да се издава касова бележка за пълната им стойност е неправомерно, смятат от Българския фармацевтичен съюз.

Аргументът на фармацевтите е, че в момента на продажбата реално заплатената в брой сума е стойността на лекарството, която се поема от пациента, а частта на НЗОК се заплаща по-късно по банков път. И на практика се получава така, че според НЗОК аптеките трябва да издават касова бележка за плащане, което нито е в брой, нито е направено в момента на продажбата, което пък е в противоречие със Закона за ДДС. Според него касовата бележка удостоверява получено плащане в брой, с чек, с ваучер, с банкова кредитна или дебитна карта или с други заместващи парите платежни средства.

Освен това, във връзка с новата система, НЗОК изисква от аптеките да й предоставят пълните си дневни финансови отчети. Те съдържат информация не само за продажбите по линия на здравната каса, но и за целия им оборот. Фармацевти считат, че предоставянето на тази информация застрашава търговските интереси на аптеките и създава предпоставки за корупционни практики, тъй като има опасност от нерегламентирана „търговия” с нея от страна на недобросъвестни чиновници.

От Фармацевтичния съюз отбелязват, че ако се въведат посочените правила, единственият начин аптеките да защитят правото си на търговска тайна ще бъде, ако инсталират втори касов апарат, чрез който да се отчитат само продажбите по линия на НЗОК. Това обаче ненужно ще оскъпи счетоводното отчитане, което не в интерес нито на фармацевтите, нито на пациентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още