IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 27 април

Цената на земеделската земя у нас е все още най-ниската в Европейския съюз, сочи статистика на ЕС

10:06 | 26.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 27 април

Нивите ни са най-евтините в Европа
в. Новинар

Цената на земеделската земя у нас е все още най-ниската в Европейския съюз, сочи статистика на ЕС. Най-евтини са нивите във Видинско, където декарът не надхвърля 180 лв., а в западните държави цената на земята е около 450 лв. за декар. Според експерти основната причина за евтините парцели у нас е, че земята е разпокъсана и няма предлагане на големи площи. Земеделски производители и инвеститори пък предпочитат да купуват големи парцели.
В момента най-скъпа е земята в Добрич, където декар струва около 406 лв.

“Кремиковци” с глоба от 132 хил. лв. на месец
в. Стандарт

Ежемесечна глоба от близо 108 хил. лв. плаща "Кремиковци" заради замърсяване на въздуха. Санкцията е наложена от РИОСВ-София по Наредбата за реда за определяне и налагане на санкции при замърсяване на околната среда над допустимите норми. На комбината е наложена и текуща ежемесечна санкция в размер на 24 376 лв. за замърсяване на води. Така всеки месец глобата става над 132 хил. лв. Дори комбинатът да спре изведнъж, качеството на атмосферния въздух няма да се подобри значително, смятат еколозите. Ще паднат определени замърсители, но прахът ще остане.

Българите са най-зле икономически в ЕС и на Балканите
в. Дневник

Покупателната способност на българите е най-ниската на Балканите, показва ново проучване на Статистическата служба на ЕС (Евростат). Българите имат покупателна способност, която е едва 38% от средната за ЕС. Пред българите са дори западни съседи - македонците, чиято покупателна способност е 40% от тази в ЕС. Проучването на Евростат прави сравнителен анализ в страните членки на ЕС, както и страните от Балканите, които са кандидатки за членство или са на път да бъдат приети в блока. Покупателната способност на сърбите е 45% от средната за ЕС, докато в Босна и Албания тя е 48%, а в Черна гора – 50%.

Плащаш данък в последния момент, внасяш левче отгоре
в. Сега

Гражданите, които са решили да платят данък общ доход в последния момент, трябва да си приготвят допълнителни стотинки над дължимата сума, посъветваха експерти. Причината е, че преводите по банков път могат да пристигат по сметките на НАП с до 48 часа закъснение. Така, ако гражданинът внесе налога си в последния възможен срок - 30 април, не е изключено сумата му да пристигне със забавяне в следващ ден. Тогава вече започват да се начисляват лихви. Ако не ги плати, гражданинът ще се води за нередовен.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още