IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поскъпването на ориза на световните борси засега не се отразява у нас

Поради разликата от около 50% между офертите "купува" и "продава" за ориза сделки не са сключени

14:59 | 25.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Поскъпването на ориза на световните борси засега не се отразява у нас

Рекордните цени на ориза на световните борси, надминаващи 1000 долара/тон, засега не са повлияли върху цените на ориза у нас, казаха за Investor.bg от Софийската стокова борса (ССБ).

Тази седмица на стоковата борса цените “купува” на ориза са 700 лв./тон*, а “продава” - 1100 лв./тон. Поради разликата от около 50 на сто между двете оферти сделки не са сключени. Според експерти в страната се сключват единични сделки на едро за ориз при цена от 800-900 лв./тон.

И тази седмица на ССБ се предлагат около 1000 тона хлебна пшеница, но за разлика от миналата седмица, когато цената беше твърдо 490 лв./т, сега продавачът е обявил, че при изкупуване на цялото количество то ще бъде продадено за 470 лв./т. Търсене обаче тази седмица няма.

През седмицата на стоковата борса са осъществени сделки на сравнително големи количества горива, като бензин А-95 Н е продаван при цена от 1765-1833 лв./1000 л, а дизеловото гориво - при цени 1914-1928 лв./1000 л.

Шансът до края на годината на стоковата борса да започне търговия с квоти на вредни емисии и с електроенергия е минимален, коментираха от борсата за Investor.bg. Въпросът с търговията на вредни емисии е много актуален напоследък, особено като се има предвид, че на част от българските фирми ще се наложи да закупуват допълнителни квоти, тъй като планираните от страната ни квоти в националния план за разпределение до 2012 г. бяха орязани от Европейската комисия с 37 на сто.

На световните стокови борси и тази седмица продължава започналият в началото на месеца постепенен спад на цените на зърнените култури. Котировките на пшеницата на стоковата борса в Чикаго към днешна дата са 297 долара/тон (спад от 38 долара/т спрямо миналата седмица), а на царевицата - 227 долара/тон.

Котировките на пшеницата и царевицата на борсата в Будапеща (преизчислени в лв.) към момента са съответно 460 лв./т и 361 лв./т. Нерафинираното слънчогледово олио на борсата в Ротердам към тази сутрин е с цена 1830 долара/т.

*Цените в лева са без ДДС

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още