IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ни се скара за качеството на работната сила

Масларова заяви, че ще се заеме да повишава интелигентността на работната ръка

12:01 | 25.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК ни се скара за качеството на работната сила

България бележи висок икономически ръст и ниска безработица, но е необходимо да се повиши качеството на предлаганата работна сила, каза на конференция днес представителят на Европейската комисия (ЕК) Филип Буш. Това сочат изводите на комисията от направения преглед на политиката на заетостта у нас в края на миналата година.

Други препоръки на ЕК са предотвратяване на ранното напускане на училище и намаляване на недекларирания труд.

Нова проверка на комисията у нас по политиките на заетостта предстои през октомври тази година.

От своя страна, министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова каза във връзка с актуализиране на българската стратегия по заетостта за периода 2008-2010 г., че вече ще се набляга не само на намаляване на безработицата, но и на повишаване на квалификацията и дори интелигентността на работната ръка.

Специално място ще бъде обърнато на миграционните процеси на работната сила, а също така и на т.нар. учение през целия живот, което в ЕС е нормално явление, докато при нас в момента се среща само при около 2% от служителите.

Зам.-социалният министър Димитър Димитров пък посочи, че основни направления при насърчаване на заетостта и едновременно с това и предприемачеството ще бъдат улесняване стартирането и поддържането на бизнес проекти чрез премахване на излишните административни бариери, по-голямо насърчаване на чуждуите инвестиции на зелено, при които се откриват нови работни места, предоставяне в някои случаи на безвъзмездна финансова помощ от държавата за стартиране на бизнес и създаване на повече курсове за обучение за безработни лица.

Като проблем за решаване към момента беше отбелязано и това, че въпреки че като цяло безработицата в страната ни е като тази в ЕС и в големите градове тя е под 2%, то в някои малки селища е около 14 на сто.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още