IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 25 април

08:00 | 25.04.08 г.
Преглед на печата за 25 април

Румънци оглеждат терени по Северното Черноморие
в. Дневник

Румънски инвеститори оглеждат района около Дуранкулак и Шабла и проявяват интерес към покупката на поземлени имоти. Това заяви кметът на Дуранкулак Зюмбюл Медаров. По думите му северните ни съседи се интересуват от имотите с цел препродажба на чуждестранни инвеститори след смяна на статута на терена. В момента дворните места в този район се продават за около 20-40 евро/кв.м, каза Медаров. Според него пазарът в района е все още в процес на проучване и няма реализирани сделки.

Бургас ще строи спортни обекти за 20 млн. лева
в. Дневник

Община Бургас планира да построи три спортни обекта в рамките на няколкото години. Кметът Димитър Николов каза, че в града ще бъдат вдигнати басейн и две зали. Той изрази задоволство, че е получил подкрепата на държавата в лицето на председателя на ДАМС Весела Лечева. Двамата са обсъдили проектите и са разгледали вариантите за осъществяването им. Построяването на трите съоръжения ще струва на общината около 20 млн. лева.

МВФ: Нямате имунитет срещу кризата
в. Стандарт

България и страните от Източна Европа все още устояват на световната финансова криза, но не са имунизирани. За това предупреди Дора Якова, зам.-директор на отдела за регионални изследвания в департамента за Европа на МВФ.
Освен с увеличаване на цената на кредитите България е слабо засегната от кризата, която започна в САЩ и завлече доста банки в Европа. Причината за това е, че повечето големи трезори у нас нямат сериозно участие на пазара на ипотеки в САЩ и не са генерирали загуби. Ръстът на икономиката у нас ще се запази, прогнозираха от МВФ. Но техните изследвания показват, че всеки 1% спад на икономиката в САЩ след 6-9 месеца се отразява в 0,5% спад и в Европа.

Край на найлоновите торбички по магазините
в. Новинар

По пример на гръцкия си колега – кмета на Атина Никитас Какламанис, столичният градоначалник Бойко Борисов е решил да замени найлоновите торбички по магазините с хартиени. Идеята беше обсъдена вчера на среща с представители на най-големите търговски вериги в София. Според кмета полиетиленовите торбички трябва да бъдат заменени с биоразградими или с хартиени. Сега действащите закони задължават търговците да плащат висока екотакса, ако разпространяват безплатно найлонови торбички. Затова в големите вериги те се предлагат на цена от 10 до 50 ст. Целта е да се намали разпространението им.

Търсят български готвачи за Кипър
в. Новинар

В Кипър търсят български готвачи, които да работят срещу 2050 евро месечна заплата, съобщиха вчера от Агенцията по заетостта. Общо предложените свободни места за кухненски работници и строителни специалисти са 1504. Повечето кипърски работодатели обещават и 13-а заплата. В агенцията има заявени свободни работни места за готвачи и в Норвегия. Предвидената за тях заплата е 2800 евро на месец. В Унгария пък търсят наши зъболекари, на които обещават заплата от 1500 евро месечно.

Софийска компания ще изгражда търговски център в Плевен
в. Дневник

"София истейтс дивелъпмънт" ще вложи над 22 млн. лв. в изграждането на търговски комплекс в Плевен. Това обяви управителят на дружеството Трифон Трифонов. Строителството ще започне в средата на май и трябва да приключи през октомври 2009 г. Обектът ще бъде изграден на терен от над 36 хил. кв.м в един от най-гъсто населените квартали "Сторгозия". Разгърнатата застроена площ ще надхвърли 20 хил. кв.м. От дружеството уточниха, че бъдещият център ще е от типа "Всичко за дома под един покрив".

Натискаме Брюксел заради 5 млрд. евро инвестиции
в. Стандарт

България ще се присъедини към 7-те държави от ЕС, които са подкрепили проектодирективата, внесена в Европейската комисия, енергоемките производства като металургия и енергетика да нямат квоти за парникови газове. Това стана ясно след срещата на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров с изпълнителния директор на "Фьост Алпине" Волфганг Егер в Линц, Австрия. Компанията ще избере до есента в България, Румъния или Украйна да изгради металургичен комбинат. Искаме с продукцията от новия комбинат да обслужваме и клиенти, с които работим сега - БМВ, "Мерцедес", "Ауди" и "Тойота", каза Волфганг Егер. Но изискванията на Брюксел за парниковите газове може да попречат на инвестицията от близо 5 млрд. евро, която ще разкрие 5000 работни места, да бъде в страна от ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още