IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Одобриха промените в кабинета*

Новите министри положиха клетви пред Народното събрание

14:08 | 24.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Одобриха промените в кабинета*

Със 155 гласа "за", 74 "против" и без въздържали се, управляващите одобриха втория ремонт на кабинета "Станишев".

Новите министри Михаил Миков, Меглена Плугчиева, Николай Цонев, Евгений Желев и Валери Цветанов положиха клетви пред Народното събрание.

Правителството се сдоби и с четвърти вицепремиер - Меглена Плугчиева, която ще отговаря за средствата по еврофондовете.

Михаил Миков пое МВР от Румен Петков. Николай Цонев стана военен министър на мястото на Веселин Близнаков. Д-р Евгений Желев замени проф. Радослав Гайдарски като министър на здравеопазването. Валери Цветанов смени Нихат Кабил начело на земеделското министерство.

Освен това народните ни избраници одобриха със 154 гласа "за" и 72 "против" и две структурни промени - ведомството на Емел Етем от министерство на държавната политика при бедствия и аварии става министерство на извънредните ситуации. Министерството на земеделието и продоволствието пък се преобразува в министерство на земеделието и храните.

„Членството в ЕС вдига изискванията на обществото и на Европа към България на ново ниво“, каза премиерът Сергей Станишев от парламентарната трибуна, непосредствено след като бяха гласувани персоналните и структурни промени в кабинета.

По думите му дотук е направено доста, но много от проблемите са наследени от предишни правителства.

„Въпреки критиките от страна на опозицията реална алтернатива на сегашното управление няма“, заяви Станишев, като допълни, че според него промените ще подобрят работата на правителството, но е необходима огромна воля, енергия и усилия, за да продължат реформите.

Премиерът заяви, че в областта на икономиката сред основните цели ще бъде продължаване на финансовата стабилност и увеличаване на икономическия растеж.

От своя страна лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви пред журналисти, че според него посочените промени са малко закъснели, но те ще внесат нов елемент в управлението от гледна точка на компетентност и отговорности.

Що се отнася до смяната на министъра на земеделието Нихат Кабил Доган коментира, че „с влизането в ЕС земеделието предполага по-голяма наукоемкост, за да се увеличат темповете му на развитие“. По думите му от гледна точка на европейските ни партньори най-важна е смяната на вътрешния министър, тъй като тя е свързана с реформите в МВР. В тази връзка, според Доган, новият вътрешен министър Михаил Миков има потенциала, опита и авторитета да осъществи реформите.

Относно заявлението на премиера Станишев, че ще се засили социалната политика на кабинета, Доган заяви: „През първата част на мандата либералният вектор беше доминиращ в икономиката, сега е ред на социалния вектор“. 

*Информацията е допълнена в 14.50 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:03 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още