IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сделката между Петрол и Лукойл е за 237 млн. евро, спряха съдебния спор

Компаниите прекратиха предизвикалия спорове 15-годишен договор за доставка на горива и го заменят с нови договори за доставка на горива за бензиностанциите на Петрол

13:15 | 24.04.08 г.
Сделката между Петрол и Лукойл е за 237 млн. евро, спряха съдебния спор

Петрол АД и Лукойл България ЕООД подписаха извънсъдебно споразумение и постигнаха пълно съгласие за уреждане на всички спорни въпроси между двете компании, става ясно от съобщение на Петрол, представено чрез БФБ-София.

Споразумението включва незабавно прекратяване на взаимните съдебни искове и уреждане на претенциите, по начин, който удовлетворява и двете страни.  

Като част от сделката, Петрол продава на Лукойл активи, състоящи се от 75 бензиностанции, намиращи се в различни райони на страната, както и водещата в пазарно и технологично отношение петролна база „Илиянци” в София. Бензиностанциите са оценени общо на 156,1 млн. евро, а цената на петролна база „Илиянци” възлиза на 80,9 млн. евро.

Придобиването получи одобрението на Комисията за защита на конкуренцията, според която нарастването на пазарния дял на купувача, в резултат на сделката, ще бъде минимално и не се очаква да доведе до негативни последици върху конкуренцията. 

„Придобиването на Петролна база Илиянци е част от цялостната стратегия за инвестиции и ще позволи на компанията да изгради нова отсечка на продуктопровода, свързващ Бургас с пет пласметно-снабдителни бази. Ще се оптимизират транспортните разходи за София и региона, както и ритмичността на снабдяване с гориво. Що се отнася до закупуването на част от бензиностанците на “Петрол” АД, комисията счита, че процесът на консолидация е закономерен. Пазарът на дребно с течни горива е силно конкурентен, концентрацията ще доведе до известно балансиране на пазарните позиции и ще повлияе положително на ефективната конкуренция“, се казва в становището на регулаторния орган.

Компаниите освен това прекратяват предизвикалия спорове 15-годишен договор за доставка на горива и го заменят с нови договори за доставка на горива за бензиностанциите на Петрол и за подразделението на Петрол за търговия на едро Нафтекс Петрол. След полученото одобрение за сделката по продажба на активи от страна на Комисията за защита на конкуренцията, пакетът от договори е в пълна сила.

Митко Събев, председател на надзорния съвет на Петрол, коментира: „Доволни сме от сключеното споразумение. То е от интерес и за двете страни и открива нови перспективи пред бизнеса на двете компании, като без съмнение ще доведе до качествено ново развитие на пазара на горива в България. Стойността на сделката ще бъде знакова за тази индустрия в страната. В чисто човешки план, искам да изразя огромното си удовлетворение от факта, че въпреки всички спорове и трудни моменти, които сме имали през годините, с колегите от Лукойл оставаме добри приятели.”

Светослав Йорданов, Изпълнителен директор на Петрол, заяви: „Постигнатото споразумение е отражение на услията на мениджмънта на компанията през последните години за разширяване и отстояване на позициите на Петрол на пазара на горива в България. Основното в случая е, че двете страни договориха сделка, от която печелят всички. Очакваме това споразумение да се отрази положително на развитието на пазара.”

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още