IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БСК по-оптимистична за ръста на БВП от МВФ и Industry Watch

Инфлацията ще се забави, заетостта обаче ще намалее, се казва в доклада на BUSINESSEUROPE, чийто член е БСК

12:23 | 24.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
БСК по-оптимистична за ръста на БВП от МВФ и Industry Watch

Икономическият растеж на България за тази година ще бъде 6,5 на сто, а през 2009 ще се забави до 6 на сто, смятат от организацията на европейския бизнес BUSINESSЕUROPE, която днес представи доклада си “BUSINESSEUROPE Economic Outlook - Spring 2008 – Шест основания за предпазлив оптимизъм”.

Икономическият преглед на BUSINESSEUROPE е базиран на изследване, проведено сред националните федерации, членове на BUSINESSEUROPE от 27-те страни-членки на ЕС, които определиха икономическите перспективи на ЕС. Сред тях е и Българската стопанска камара, която отговаря за частта за България.

За сравнение в началото на месеца от Industry Watch прогнозираха ръст на БВП от 6,2% през тази година и 6,4% през 2009 г., а малко преди това Международният валутен фонд представи по-песимистична прогноза, според която ръстът на БВП на страната тази година ще се забави до 5,5 на сто.

В доклада на BUSINESSEUROPE се казва, че икономическият растеж на страната ни за 2007 г. е бил 6,5% на сто при обявени официални данни на Националния статистически институт за ръст от 6,2 на сто за миналата година.

От BUSINESSЕUROPE очакват инфлацията в България тази година да бъде 8,0%, а през 2009 да се забави до 7,0%. Относно безработицата организацията не прави конкретни прогнози, но се очаква ръстът на заетостта да се забави до 3,7 на сто през 2008 от 4,0% през 2007 и допълнително до 3,5% през 2009 г.

За еврозоната от организацията прогнозират ръст на БВП от 1,7% за 2008 (спрямо 2,6% за 2007) и от 1,8% за 2009. За целия ЕС очакванията са за ръст от 2,0% за тази година при 2,9% за 2007 и за 2,1% за 2009 г. Така Европа ще изпревари икономиката на САЩ за трета поредна година, което е безпрецедентен случай от началото на 90-те години на миналия век насам.

Инфлацията в еврозоната ще достигне 2,6% тази година (при 2,1% за 2007 г.), след което ще се забави до 2,2% през 2009 г., се казва в доклада. За целия Европейски съюз се очаква ръст на потребителските цени от 2,8% за 2008 (2,2% за 2007) и от 2,3% за 2009.

По-оптимистични са прогнозите са нивото на безработица – спад до 7,1% за 2008 и после до 7,0% за 2009 в еврозоната и понижение до 6,8% тази година и до 6,7% следващата за ЕС.

Въпреки известното количество пречки BUSINESSEUROPE засега запазва предпазливия си оптимизъм и не вижда риск от рецесия от тази страна на Атлантическия океан. Няколко са факторите, които ще подпомогнат устойчивостта на европейската икономика.

На първо място това е икономическият растеж в ЕС от около 3% през последните две години, който, според стандартите на историята, се определя като стабилен и по-силен, отколкото в САЩ, и осигуряващ добра база за посрещане на сегашните предизвикателства.

Освен това трудовите пазари на ЕС значително са се подобрили. След като са създали над 2 млн. работни места през последните три години, компаниите са сигурни в това, че и през 2008 г. ще могат осигурят нови 2 млн. работни места, се казва в доклада.

Като друг фактор се посочва корпоративният баланс, който лежи на солидни основи въпреки очакваните спадове в приходите в краткосрочен план, като това позволява на малките и средни предприятия в частност да преодолеят вълнението на финансовия пазар.

Въпреки влошаващата се външна среда и надценените стойности на еврото, европейският износ е подсилен от голямото търсене от страна на развиващите се икономики и производителите на петрол, и се очаква да нарасне с около 5% тази година, смятат още от BUSINESSЕUROPE.

Европейските компании са значително засегнати от повишаването на цените на петролните продукти, но силната валута и по-високата енергийна ефективност намаляват тяхното изоставане в сравнение с глобалните конкуренти.

Високите нива на спестяванията, по-слабо разтегнатият пазар на жилищата и по-защитеният банков сектор правят европейската икономика по-малко уязвима от вълнението във финансовия пазар, отколкото тази в САЩ, се казва още в доклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:09 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още