IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Двойно повече са засетите със слънчоглед площи заради поскъпването му

Очаква се реколтата на пшеница да бъде около средната или над нея

16:05 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Двойно повече са засетите със слънчоглед площи заради поскъпването му

Засетите площи с маслодаен слънчоглед тази година са 4,5 млн. дка, т.е. двойно повече от миналата година, стана ясно след днешното заседание на Консултативния съвет по зърното към Министерство на земеделието и продоволствието. Засетите площи с рапица са 900 хил. дка, което е тройно повече от миналата година.

Производители обясниха ръста на засетите с маслодайни култури площи с високата цена на културите, а също и с факта, че те се изкупуват и за производство на биогорива.

Зам.-министърът на земеделието Светла Бъчварова съобщи, че засетите площи с пшеница в страната са 10,3 млн. дка, а с царевица – 970 хил. дка. Направеното обследване на площи, засети с пшеница, в началото на април показва, че посевите са в добро състояние, което означава че реколтата ще бъде около средната или над нея.

По-точни данни биха могли да бъдат дадени след обследване в началото на май. Ако обаче благоприятната тенденция се задържи, добивите от пшеница се очаква да са над 3,5 млн. т, при условие че за изхранване на населението на страната са необходими около 2 млн. т.

Производители заявиха, че производствените им разходи за тон пшеница се очаква да бъдат около 330 лв. на тон за тази година.

Преди около месец на Софийската стокова борса за пръв път бяха предложени оферти за продажба на пшеница от нова реколта с доставка през юли при цена от 350 лв./т без ДДС.

Във връзка с журналистически въпрос относно освобождаването от поста на министъра на земеделието Нихат Кабил, той заяви, че смята смяната си не за оценка за работата му като министър, а за политически целесъобразна. По думите му той още миналата година е изразил готовност пред лидера на ДПС Ахмед Доган да подаде оставката си, в случай че го изисква политическата целесъобразност.

Кабил каза още, че, независимо от забележките на Европейската комисия, той смята програмата САПАРД за успешна и напомни, че в края на май пристига проверка от ЕК във връзка с програмата, в зависимост от резултатите на която може да продължи финансирането на спрените пари по програмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още