IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Близо 140 млн. евро сме похарчили за почивки в чужбина за два месеца

От зимните ни курорти по-доволни остават чужденците отколкото българите

13:27 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Близо 140 млн. евро сме похарчили за почивки в чужбина за два месеца

За първите два месеца на годината българите са похарчили за почивки в чужбина 137,8 млн. евро, а приходите от зимен туризъм в България за същия период са 97,8 млн. евро. Това съобщиха на пресконференция от Държавната агенция по туризъм.

Приходите от туризъм за двата месеца са се увеличили с 18% спрямо януари и февруари 2007 г., а броят на туристите у нас е нараснал с 23%.

Според проучване на ДАТ, представено от председателя на агенцията Анелия Крушкова, две трети от чужденците, почивали у нас през току-що приключилия зимен сезон, са напълно удовлетворени от зимната си почивка у нас. Близо 30% пък са отговорили „по-скоро да“ на въпроса дали са останали доволни. В същото време тези два отговора общо са дали само 60% от българите. Освен това над половината от българските туристи смятат, че са почивали по-добре в чужбина отколкото у нас.

Основните препоръки на чуждестранните туристи към зимните курорти да се намали строителството, да е по-тихо и спокойно, да се подобри хигиената, персоналът да е по-учтив, да се организират повече екскурзии извън съответния курорт, а туристите от ЕС и Русия препоръчват да се забрани пушенето в заведенията за обществено хранене. Над половината от анкетираните чужденци посочват и че в нашите курорти и заведения има ограничения при ползването на банкови карти, като най-недоволни от този факт са британските и руските туристи, докато за повечето от останалите това не е притеснително.

Преобладаващата част от чуждите граждани, посетили зимните ни курорти, са дошли в страната ни най-вече за да карат ски, сочи проучването. То е проведено в периода 15-ти февруари – 20 март между 2840 чужденци и 1500 българи в зимните ни курорти и по хиляда чужденци и българи съответно по граничните пунктове и в големите градове.

Повече от половината чужденци, а също и българи, почивали у нас през зимата, с висше образование. Над 50% от чужденците са на възраст до 35 години, а 59% от българите са до 45 години.

91% от българите, посещаващи зимните ни курорти, определят себе си като хора със средни и високи доходи, като от тях 38% са с лични доходи между 401 и 800 лв., а по 20% - до 400 лв. и между 801 и 1200 лв.

Проучването сочи, че само една трета от българите отиват в планината главно да карат ски. 28% са привърженици на т.нар. пасивна почивка, а 13% - на спа туризма.

Оказва се, че 70% от чуждестранните туристи планират зимната си почивка между един и четири месеца по-рано, докато 77% от българите планират зимния си отдих между две седмици и един месец по-рано, а останалите дори само няколко дни по-рано.

Около една трета от чуждите граждани идват у нас през зимата чрез т.нар. „пакетни почивки“ (с включена освен нощувка, и храна) От българите обаче туристически пакети ползват по-малко от десет на сто. Средната цена на туристически пакет у нас за чужденец (за почивка от 4 до 6 дни) е 606 евро, а без „пакет“ - 903 евро. Почиващите с „пакетни“ оферти у нас чужденци харчат на ден по средно 82 евро, а тези, които не ползват „пакетни“ услуги - 254 евро. Съответните суми, харчени от българите, са по 35 евро на ден и 60 евро на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още