IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преглед на печата за 23 април

07:55 | 23.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 23 април

Няма кой да обслужва туристите по Черноморието

в. Новинар

Има реална опасност това лято да няма кой да обслужва туристите по морето. Хотелиерите трескаво търсят готвачи, сервитьори и камериерки. Малцината, които са подали молби за работа, няма да смогват с обслужването, тъй като хотелите са страшно много, оплакаха се вчера от бранша. Проблемът ще се усети най-силно през юни, когато вече е пълно с туристи, коментира за “Новинар” председателят на Българската асоциация на професионалните готвачи Андре Токев. По думите му най-голяма липса на добре обучени готвачи ще се усети в курорта Слънчев бряг.

Рекорд на круизните кораби в Несебър

в. Новинар

Това лято се очаква рекорд на пристигащите круизни кораби в пристанище Несебър, съобщи шефът на порта Стефан Щерионов. Сезонът бе открит с кораба „Deutschland“, като на борда имаше 437 пасажери и 267 души екипаж. Туристите са предимно австрийци, белгийци, италианци и французи. Американци и англичани най-често предпочитат подобни луксозни и екзотични плавания, но все по-често круизите привличат и летовници от страните от бившия соцлагер – чехи, унгарци, поляци.

EVN призна: Плащаме за светло без консумация

в. Стандарт

Подозрения на българина, че Енергото надписва сметките за ток, се оказаха верни. За първи път ЕVN призна публично, че абонатите плащат ток, който не са изразходили. Но това било законно и клиентите били длъжни да си плащат като попове. Фактите излязоха на бял свят на инфарктна среща между ръководството на ЕVN и хотелиери в Слънчев бряг. Частните собственици поискаха от ЕVN отговор за огромните сметки на неработещи хотели. И го получиха - специалистите по тока признаха официално, че хотели, заключени през цялата зима, дължат по 5-6 хил. лв. месечно за ток. Обяснението било просто - когато уредите са изключени, се появявал ефект на индуктивната енергия, известна повече като реактивна. Тя протичала по кабела и карала електромера да се върти, сякаш всички уреди в хотела работят на пълни обороти. Но според шефа на НЕК Мардик Папазян обяснението на EVN не може да е вярно. 

Евроадминистрация в български вариант

в. Дневник

Бизнесът узря за атака срещу мудни чиновници

Собственици на малки и средни предприятия за първи път преди седмица се обединиха срещу администрацията, свикнала методично да разиграва граждани и предприемачи при тяхното обслужване. Поводът този път беше почти едногодишното мълчание на чиновници от Изпълнителната агенция по ФАР към Министерството на икономиката и енергетиката, които не са дали становище по тръжната документация на вече одобрени проекти по програма ФАР и по този начин застрашават усвояването на средствата. На среща със зам.-министъра на икономиката Нина Радева предприемачите поискаха бързо съдействие за решаване на проблема. Самата Радева не отрече, че вината е в ограничения капацитет на администрацията и обеща промяна в графика на обслужване на кандидатите.

Инвеститор иска да прави ток от олио

в. Сега

0.35 лв. за всеки киловатчас произведена електроенергия иска от НЕК нова електрическа централа, която ще работи на олио. Това стана ясно вчера на заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която разгледа искането за лиценз от "Еко Био Фюелс Индъстри". Проектът предвижда изграждане на електрическа централа във Видин, която годишно ще се нуждае от 180 млн. тона растително масло - от рапица, палмово и слънчогледово. Инвестицията е на стойност 130 млн. евро. Цената на тока, която иска централата, обаче е около 10 пъти по-висока от тази на ТЕЦ "Марица-изток 2" и 2.5 пъти по-висока от крайната цена на тока.

Проектът на "Екуест" за хотел "Сердика" се бави с разрешителните

в. Дневник

Проектът на "Екуест" за бизнес център на мястото на бившия хотел "Сердика" се бави заради съгласувателните процедури в Националния институт за паметници на културата (НИПК), потвърдиха пред "Дневник" представители на двете страни. Това е причината сградата от месеци да стои "замразена". За да започне да се изпълнява, проектът трябва да бъде съгласуван с НИПК и едва след това да получи необходимите разрешителни за строеж. Институтът веднъж е върнал проекта за преработване и сега предстои да бъде разглеждан втори път, съобщи директорът му Георги Угринов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още