IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 40% от леглата на големите ни хотели са резервирани за празниците

Многото почивни дни ще накарат повече българи от миналата година да отидат в Гърция, някои ще почиват и у нас, и в южната ни съседка

16:18 | 22.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Около 40% от леглата на големите ни хотели са резервирани за празниците

Около 40% от леглата в хотелите ни 3, 4 и 5 „звезди” са резервирани във връзка в предстоящите празници – Великден и Гергьовден (1-6 май), съобщи за Investor.bg председателят на Българската туристическа камара проф. Цветан Тончев. По-голям е броят на туристите по Черноморието, но като процент заетост на легловата база „водят” Пампорово и Боровец.

По Великден по предварителни данни най-много от чуждите туристи ще празнуват у нас румънци и гърци. От друга страна, очаква се много нашенци да посетят Гърция през шестте дни до Гергьовден, а немалко ще бъдат по 2-3 дни на почивка и у нас, и в Гърция. Поради многото почивни дни българите, отишли тази година в Гърция, ще бъдат значително повече от миналата година.

От туристическия бранш посочват и другата основна причина за увеличения брой пътувания на родните туристи до южната ни съседка – в много случаи почивката там (вкл. пътя) излиза на същата цена, а дори и по-евтина от почивката при аналогични хотелски условия у нас, а и времето в началото на май в Гърция вече е почти лятно.

Към момента средната цена на нощувка със закуска в наш хотел „3 звезди” е 30 лв., „ол инклузив” - 50 лв., а в хотел „4 звезди” нощувка и храна струват около 60 лв.

По всяка вероятност през тази година у нас ръстът на руските туристи ще бъде 8-10%, т.е. до 300 хил. души. Това значи, че те могат да станат третите по брой у нас чуждестранни туристи (след германци и англичани) въпреки все още не съвсем добре решените визови въпроси, прогнозира за Investor.bg Цветан Тончев. Като цяло предвижданията са за ръст на туристите от 4-5%.

Инвестициите в туризма, вкл. туристическа инфраструктура (голф-игрища, ски-лифтове и т.н.) у нас през 2008 г. по предварителни данни ще надхвърлят 2,5 млрд. евро, при 2,26 млрд. евро за миналата година.

Наличната туристическа леглова база в страната към момента се изчислява на около 480 хил. легла (80 хил. от тях са в малки семейни хотели и къщи), като има и 15 хил. места в т.нар. апартаментни хотели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още