IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производители искат намаляване на индикативната цел за биогорива

Според председателя на асоциацията Андрей Делчев от началото на годината досега у нас изобщо не са продадени биогорива

17:54 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
Производители искат намаляване на индикативната цел за биогорива

Българската петролна и газова асоциация предлага индикативната цел за производство на биогорива за тази година да бъде намалена от 2 на 1%. Това стана ясно по време на проведената днес кръгла маса по проблемите на производството на биогорива у нас с участието на представители на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) и на Министерство на финансите.

Според председателя на асоциацията Андрей Делчев от началото на годината досега у нас изобщо не са продадени биогорива. От асоциацията обясниха това с големите инвестиции, които трябва да се направят, за да се построят съответните инсталации и съоръжения.

Освен това стана ясно, че все още не се прилага на практика намалението на акциза от 3 на сто при бензините и дизела, в които участват биогорива. От финансовото министерство обясниха, че въпросното намаление на ставката е изпратено за нотифициране в Европейската комисия. По-голямо намаляване - с 4 или 5 на сто, както искат производители, в близко време е невъзможно, защото ще се счита за държавна помощ.

Други предложения на асоциацията предвиждат да не се изисква от производителите съхраняване на биогорива, тъй като за складовете за тях са нужни големи инвестиции. В тази връзка от МИЕ обясниха, че това се изисква от директива на ЕС.

Освен това на днешната кръгла маса стана ясно, че произведеният у нас биоетанол всъщност няма как да се смесва с бензин, защото за целта са необходими специални видове бензини, каквито Лукойл не произвежда.

От своя страна пък от Асоциацията на производителите на биогорива заявиха, че у нас има достатъчно площи за засяване на енергийни култури и от тази гледна точка би могла да се изпълни индикативната цел на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още