IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК потвърди – преговаряме за повече компенсации за АЕЦ Козлодуй

Засега се обсъжда само дали да се отпуснат допълнителни средства, размерът им не е на дневен ред

15:59 | 21.04.08 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК потвърди – преговаряме за повече компенсации за АЕЦ Козлодуй

Европейската комисия е потвърдила днес, че води преговори с България за по-голяма компенсация за затварянето на четири от шестте реактора на АЕЦ Козлодуй, съобщи АФП.

"Мога да потвърдя, че има разговори на техническо ниво между българските представители и ЕК, за да се види дали е оправдано удължаване на системата ни за компенсации и ако да – за колко време и с каква сума", е заявил говорителят на ЕК по въпросите на енергетиката Феран Тараделяс.

България иска от ЕК да бъдат удвоени компенсациите за страната с цел да се подпомогне разработването на алтернативни източници на енергия, заяви в неделя министърът на икономиката на България Петър Димитров, припомня АФП.

Първоначално предвидените от комисията компенсации са в размер на 550 млн. евро до 2009 г., като 350 млн. евро вече са изплатени.

От комисията не са потвърдили, че става дума за удвояване на средствата, подчертавайки, че на сегашното ниво на преговорите е обсъждано единствено потвърждаването на допълнителна помощ.

Брюксел поиска затварянето на четирите реактора с мотива, че остарялата им технология не позволява модернизирането им на разумна цена. Първите два реактора бяха спрени през 2002 г., а трети и четвърти блок – часове преди приемането на страната в ЕС на 1 януари 2007 г., припомня АФП.

Спирането на реакторите прекрати ролята на страната като основен износител на евтина електроенергия на Балканите. До 2006 г. България покриваше над 60% от дефицита на енергия в региона, а в момента – 13 на сто, пише агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още